Adana’nın merkezinde, tarihi tarşı içinde bulunan Yağ Camii, diğer adıyla Adana Eski Cami köklü bir tarihin izlerini taşıyor. Haçlılar tarafından inşa edilen HaSaint Jacgues Kilisesi, 1501 yılında Ramazanoğlu Halil Bey’in emri ile camiye çevrilmiş. Daha sonra da yetersiz kaldığı düşünülünce, yanı başına Halil Bey’in oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından yeni bir cami yaptırılarak, iki yapı birleştirilmiş. Minaresi 1525’te tamamlanan cami, Piri Mehmet Paşa’nın bitişiğine inşa ettiği medrese ile bir külliye teşkil eder. Medresenin inşası 1558’de tamamlanmıştır.
Selçuklu kültüründeki ulu camiler karakterinde, çok sütunlu olarak inşa edilen bu yeni bölüme, sonradan anıt görünümlü bir avlu kapısı eklenmişti. Anıtsal giriş yapısı dışında basık kemerli, kavsaralı, mukarnaslı, kalkanlı bir mimariye sahiptir. Üzerinde bir sıra sülüs hatlı kitabe bulunur.“Eski Camii” denilen yapı, anıtsal avlu kapısının önünde yağ pazarı kurulması nedeniyle, “Yağ Camii” adını almıştır.
Yağ Camii’ne nasıl gidilir?
Şehir merkezinde olduğu için dolmuş, halk ve belediye otobüsleri ile kolay olarak gidilir. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.