Etrafını çeviren yüksek tepeler, eşsiz bir deniz ve yemyeşil bitki örtüsü ile geniş bir düzlüğe kurulu olan Batum, Gürcistan’ın en önemli kentlerinden biri. Özerk Acara Cumhuriyeti’nin de başkenti. Kentte hem geleneksel Gürcü mimarisinin izlerini bulmak, hem Sovyet döneminin yapılarıyla tanışmak, hem de 1990 sonrasının renkli ve yoğun mimarisi ile karşılaşmak mümkün. Batum’un merkezindeki geniş yollar ve düzenli yapıları bir Avrupa kenti havası verse de, detaylarda pek çok farklı ize rastlamak mümkün. Batum 3 ayrı heykeli ile kendinden söz ettiriyor, bölgenin kültürel ve siyasi yapısını özetliyor.
POSEIDON HEYKELİ
Sovyet döneminden kalan Devlet Tiyatrosu binasının yer aldığı Tiyatro Meydanı’nda yer alan deniz tanrısı Poesidon Heykeli, altın sarısı rengiyle ve Batı kültürünün izlerini taşıyan simgesel anlatımıyla öne çıkıyor. Poseidon’un diğer adı “Neptün” olarak da bilinen heykel, etkileyici bir çeşmenin üzerine yerleştirilmiş. Antik Yunan’da denizler, depremler ve atlar tanrısı olarak bilinen Poseidon, Roma’da Neptün olarak da anılıyor. Kronus ile Rheia’nın oğlu, Zeus ve Hades’in kardeşi olan Poseidon, en önemli üç dişli bir yaba ile depremlere varan doğal afetler oluşturuyor, denizlerde fırtınalar çıkarıyor. Hırsıyla Atlantis’in yok olmasına neden olan Poseidon’a atfedilen heykel, İtalya’nın Bologna kentinteki heykeline benzerliği ile dikkat çekiyor. Aynı efsaneden esinle Avrupa’nın pek çok kentinde de benzer heykel ve çeşmeler yer alıyor. En ünlülerinden birini de Berlin’in merkezindeki Neptunebrunnen oluşturuyor.
AŞK HEYKELİ: ALİ NİNO
Batum Limanı’nın hemen yakınında bulunan Ali Nino Heykeli ise aşkı simgeliyor. “Aşk Heykeli” de denilen bu 7 metrelik heykel, şehrin simgesine dönüşmüş durumda. Heykeltıraş Tamara Kvesitadze’nin imzasını taşıyan bu heykel, Gürcü kız Nino ile Azeri genç Ali’nin aşkından esinleniyor. Bir kadın ve bir erkek figürünün birleşip ayrılmasını, yani kavuşamamasını anlatan heykel, 10’ar dakikalık periyotlarla iç içe geçerek form değiştiriyor.
MEDEA HEYKELİ: ALTIN POST
Yeni Batum’da gezilecek yerler arasında ilk sıralarda yer alan Avrupa Meydanı‘nda ise devasa bir Medea Heykeli misafirlerini karşılıyor. David Khmaladze tarafından yapılan ve 6 Haziran 2007 tarihinde açılan heykelin maliyeti toplam 1 milyon Gürcü Larisi olarak biliniyor. Etrafındaki çocuk oyun alanları, fıskiyeli havuzu, yeşil dokusu ve Avrupa Meydanı’nı saran eşsiz binalarıyla kentin merkez noktası olan heykel, Euripidieas’ın da Medea adıyla tragedyasını yazdığı efsaneye dayanıyor. Kolhis halkının Antik Yunan halkıyla buluştuğu Argonotlar efsanesinde geçen Altın Post da bu heykelde Medea’nın elinde bulunuyor.
Hala Batum’a nasıl gidilir, diye merak edenler varsa vize zaten yok, ama pasaport olmadan dahi kolayca Batum’a geçebilirsiniz. Hopa başta olmak üzere civar ilçelerden minibüsler kalkıyor, Rize Artvin Havalimanı’ndan servisler bulunuyor. Doğrudan Batum Havalimanı’na inmek de mümkün olabiliyor.