Behiç Ak’tan yeni çocuk kitabı Berberdeki Papağan: “Sanat, büyük icat!”
Behiç Ak, çok sevilen roman koleksiyonunun yeni kitabında, yine felsefi ve toplumsal bir konuya ustaca değiniyor. Hikâyelerin ve sanatın, toplumların değişiminde oynadığı rolü, mizahla harmanladığı katmanlı bir kurguyla anlatıyor. Dünyanın en sıradışı berberinin koltuğuna oturan çoluk çocuk, kadın erkek herkes, kendini adeta sihirli bir tiyatro sahnesinde buluveriyor; bir hikâye anlatılıyor ve oyun başlıyor. Sanatsız bir hayatın dünyayı nasıl durgunlaştırdığını gözler önüne seren roman, her yaştan okuru sıradışı bir düşünce evrenine davet ediyor.
Öğretmen Ferhunde Hanım, sigortacı Sadi Bey ve oğulları Haluk, İstanbul’dan, küçük bir kasabaya göç ederler. Başlarda sıkıcı görünen kasaba, Haluk berberi keşfedince renklenmeye başlar. Berberlik hünerini hikâye anlatıcılığıyla birleştirmiş İsmail Bey, dükkânındaki yeşil papağanla da konuşabilmektedir. Haluk, yeni arkadaşı Meneviş’le birlikte, tepedeki koca gri binanın, tiyatrocu Turhan Bey’in ve filozof papağanın gizemini çözmeye uğraşır. Üstelik, okuldaki çizgi film atölyesini de tamamlamak zorundadır…
Behiç Ak’ın diğer çocuk romanları
- Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği! 2 Postayla Gelen Deniz Kabuğu
- Eve Giden Küçük Tren 4 Bebek Annem 5 Çatıdaki Gezegen
- Bulutlara Şiir Yazan Çocuk 7 Her Şeyi Yanlış Anlayan Kedi
- Tavşan Dişli Bir Gözlemcinin Notları 9 Altı Kırk Dört Dalgası
- Havada Asılı Kalan Top
Behiç Ak kimdir?
Samsun’da doğan Behiç Ak, İstanbul’da mimarlık öğrenimi gördü. 1982’den bu yana, gündelik hayatı eleştiren “Kim Kime Dum Duma” adlı bant karikatürüyle tanındı; karikatürleri yurtdışında sergilendi. Tiyatro oyunu yazarlığında da adını duyuran Ak’ın Ayrılık ve Bina’ nın yanı sıra Avrupa ülkelerinde sahnelenen Fay Hattı ve Tek Kişilik Şehir adlı oyunları geniş ilgi gördü. Belgesel film alanındaki çalışmasıyla ödül alan sanatçı, çocuk kitapları yazıp çizmeye yoğunlaştı. Toplumsal eleştiriye dayalı dizisi “Gülümseten Öyküler”le her yaştan okurun büyük ilgisini topladı. İlk yayımlandığı Japonya’da ödül kazanan renkli öykü kitabı Yüksek Tansiyonlu Çınar Ağacı, Günışığı Kitaplığı tarafından özgün bir tasarımla yenilendi ve Çince’ye çevrildi (2014). Bilyeler gibi, ilgi gören resimli çocuk kitabı Gökdelene Giren Bulut da, Günışığı Kitaplığı tarafından yenilendi (2017). Benim Bir Karışım, Tombiş Maskeli Baloya Katılmak İstemiyor gibi, küçükler için felsefeye giriş niteliğindeki “Tombiş Kitaplar” dizisini sürdüren Behiç Ak, kırk yıllık karikatür birikiminden seçtiklerini de Karikatür Kitabı (2012) ve Yaşasın Çocuklar ! (2021) adları altında topladı. Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği ! adlı çocuk romanı, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin (ÇGYD) 2013 Yılın Çocuk Romanı Ödülü’nü ve Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (ÇOGEM) 2014 Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Roman Ödülü’nü kazandı. Çocukluğa güzelleme niteliğindeki Havada Asılı Kalan Top, 2021’de okurla buluştu. Türkiye’nin 2022 Hans Christian Andersen Ödülü yazar adayı olan sanatçının son romanı, sanatın ve doğanın gücünü duyumsatan Berberdeki Papağan (2022).