Şuan Okunan
Benim Şehrim, Benim Sesim

Benim Şehrim, Benim Sesim

‘Benim Şehrim Benim Sesim’, Beats By Girlz Türkiye ve British Council iş birliğiyle 2022’nin son aylarında projenin merkez şehirleri olan İzmir, Diyarbakır ve Gaziantep’teki kadın müzisyenlerle yollarını kesiştirdi ve onlara, yaşadıkları şehirlerin hikayelerini müzik yoluyla anlatmaları için olanaklar sağladı. Beats By Girlz Türkiye olarak, müzik ve hikayeler üzerinden deprem bölgesi ile kurduğumuz bağ her daim çok güçlü. 6 Şubat depremlerinin yarattığı kayıplar sonrası yasımız hâlâ devam ediyor. ‘Benim Şehrim Benim Sesim’ projesinin, 3 Nisan’da İzmir Originn’de ve 5 Nisan’da İstanbul Babylon’da gerçekleşecek konserlerinde yine dayanışmayla bir araya geliyoruz ve konserlerin gelirleri, afet bölgesinde faaliyet gösteren Hatay Defne Kooperatifi’ne aktarılıyor.

Beats By Girlz Türkiye 2023 projeleri için çalışmalara devam ederken bir taraftan da yönünü afet bölgelerine çeviriyor ve bu bölgeler özelinde, birkaç yıla yayılacak kısa ve uzun vadeli projeler için de yola çıkmaya hazırlanıyor. Olası projelerin gündeminde ise öncelikli olarak kız çocukları, gençler, kadınlar ve LGBTİ+’lar bulunuyor.

YENİDEN YAN YANA

British Council’ın desteği ve Birleşik Krallık çıkışlı, müzik ve teknoloji alanında önemli bir inisiyatif olan Saffron Records’un partnerliğiyle hayata geçirilen ‘Benim Şehrim Benim Sesim’, genç kadınların yaşadıkları şehirlerdeki seslerle kendi müziklerini yapmalarını teşvik eden yerel bir sanatçı gelişim projesi.  2022 yılının son çeyreğinde projenin merkez şehirleri İzmir, Diyarbakır, Gaziantep olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesinden yapılan başvurularla başlayan projenin ikinci edisyonunun finalistleri, yaşadıkları şehirlerin seslerinden ilhamla ürettikleri şarkıları hem bir albüm ile dijital platformlarda hem de peş peşe gerçekleşecek konserlerde dinleyicilere sunacak. Şarkıların çıkış ve kayıt hikayeleri ise bir belgesele dönüştürülecek.

British Council’ın #KültürdeKadınGücü Destek Programı kapsamında yer alan ‘Benim Şehrim Benim Sesim’ atölye ve mentorluk programları, birbirinden farklı müzikal deneyimlere sahip kadınların, şehir yaşamlarını müzikle ifade edebilmelerine ve yaşadıkları şehirlerin seslerinden ilham alarak kendi müziklerini yaratmalarına olanak tanıyor.

Şehir üzerine sanatsal bir bakış sunan ‘Benim Şehrim Benim Sesim’ projesinin ilk edisyonu, Birleşik Krallık’ta ve Türkiye’de oldukça ses getirdi. Başta BBC Radio 6 olmak üzere, önde gelen radyo ve yayıncılar sayesinde yurt dışında da önemli bir dinleyici kitlesine ulaştı. Birleşik Krallık’tan bağımsız müzisyen, ses tasarımcısı, müzik yapımcısı ve eğitmen Mandy Wigby ile Beats By Girlz Türkiye’nin kurucusu da olan İstanbul merkezli müzisyen, müzik yapımcısı ve ses tasarımcısı Beril Sarıaltun’un eğitmenliği ve mentorluğunda gerçekleşen programa katılanlar, Mart 2022’de gerçekleşen WOW – Dünya Kadınlar Festivali İstanbul kapsamında canlı performans gerçekleştirdi ve özgün bestelerinden oluşan ortak bir albüm yayınladı.

‘Benim Şehrim Benim Sesim’ projesinin 2022’deki belgeselini izlemek için tıklayın.

‘Benim Şehrim Benim Sesim’ projesinin 2022’deki albümünü dinlemek için tıklayın.

WOW Sesler Sunar kapsamındaki ‘Benim Şehrim Benim Sesim’ performanslarını ise

buradan ve buradan izleyebilirsiniz.

ALBÜM, BELGESEL VE KONSERLER

2022 Ekim ayı itibarıyla başvuruları başlayan ‘Benim Şehrim Benim Sesim’ projesinin ikinci edisyonunda 15 müzisyen seçildi. 15 müzisyen, geçtiğimiz Kasım ayında gerçekleşen Beats By Girlz Türkiye Festivali kapsamında İstanbul’da Beats By Girlz Türkiye ekibi ve projenin destekçileri ile bir araya geldi. Türkiye’deki kadın sanatçılar arasındaki kültürel çeşitliliği vurgulamayı amaçlayan projenin en çok başvuru alan şehirleri olan Diyarbakır, Gaziantep ve İzmir, projenin ikinci edisyonunun merkez şehirleri olarak seçildi. Projedeki yerel ortakları güçlendirme hedefiyle Beats By Girlz Türkiye ekibi tarafından bu şehirler birebir ziyaret edilerek buradaki farklı müzik üreticilerine ve ağlarına ulaşmak için proje yüz yüze anlatıldı.

Finalistler öncelikle, 2023 Ocak ayında çevrimiçi atölye çalışmaları ve mentorluk oturumları ile ses tasarımının temel ilkelerini öğrendiler ve fikir alışverişi gerçekleştirdikleri geri bildirim seanslarına katıldılar. Ayrıca müzik ve teknoloji alanında yaptığı projeleriyle ünlü bir girişim olan ve projenin destekçilerinden Saffron Records, katılımcılarla ‘Şehre Müzikle Yaklaşmak’ başlıklı çevrimiçi bir seminer gerçekleştirdi. Projenin finalistleri İzmir, Gaziantep ve Diyarbakır’da yaşadıkları şehirlerde ses yürüyüşlerine çıkarak sesleri, müzikal bir çerçevede tasarlayıp kompozisyon oluşturacakları kayıtlar aldılar. Bu ses yürüyüşlerinden elde edilen stüdyo kayıtları ve şarkılarının ortaya çıkış hikayelerini anlatan ‘Benim Şehrim Benim Sesim’ belgeseli Nisan ayında seyirciyle buluşacak.

Proje dahilinde seçilen finalistler yine kadınlardan oluşan bir orkestra eşliğinde 3 Nisan’da İzmir Originn’de ve 5 Nisan’da İstanbul Babylon’da sahne alacaklar. Konserlerin açılışlarını ise DJ performansıyla Birleşik Krallık’tan Natalia Mamcarczyk (aka Walya) yapacak. Seyircileri dayanışma etrafında yeniden bir araya getirecek olan konserlerin gelirleri, deprem bölgelerinde faaliyet gösteren Hatay Defne Kooperatifi’ne bağış olarak aktarılacak.

3 Nisan İzmir Originn’de gerçekleşecek konser için biletler BuBilet üzerinden satın alınabilir.

Ayrıca Bakınız
Ata Demirer Gazinosu

5 Nisan İstanbul Babylon’da gerçekleşecek konser için biletler Mobilet ve Biletix üzerinden satın alınabilir.

BEATS BY GIRLZ TÜRKİYE HAKKINDA

Beats By Girlz Türkiye kendi müziğinin peşindeki, kendi hikayesini anlatmak isteyen genç kadınları destekleyen bir müzik ve teknoloji girişimidir. 2013 yılında New York merkezli bir girişim olarak başlayan ve ABD’nin birçok eyaletinin yanı sıra Danimarka, Lizbon, Londra, Berlin, Prag, Güney Afrika ve Paris gibi yerlerin de olduğu 30’un üzerinde bölgede faaliyet gösteren Beats By Girlz ağının bir parçasıdır.

Beats By Girlz Türkiye, topluluğunu güçlendirmek amacıyla dijital müzik programları, müzik teorisi, şarkı sözü yazımı gibi birçok farklı alanda müzik ve teknoloji odaklı eğitim projeleri düzenler, yaratıcı endüstrilerde cinsiyet eşitliği için farkındalığı artıracak içerikler geliştirir. Dünyada eş zamanlı olarak geliştirilen bu müzik eğitimi müfredatı dünyanın önde gelen müzik konservatuarlarından olan biri Berklee College of Music eğitmenlerinin desteğiyle oluşturulmuştur. Müzik üretiminin demokratikleşmesi ve erişilebilir olması için sistem düşüncesi yaklaşımıyla farklı ölçeklerde çözüm modelleri geliştirir. Bu bağlamda müzik endüstrisinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için yaratıcı sektörlerdeki paydaşlarla ortak projeler geliştirir.

BRITISH COUNCIL HAKKINDA

British Council, Birleşik Krallık’ın kültürel ilişkiler ve eğitim fırsatlarından sorumlu uluslararası kuruluşudur. 100’ü aşkın ülkeyle, kültür-sanat, İngilizce, eğitim ve sivil toplum alanlarında çalışıyor. British Council, geçen yıl 80 milyondan fazla kişiyle yüz yüze, 791 milyonun üzerinde kişiye de internet üzerinden, radyo ve TV programlarımızla ve basılı yayınlarımızla iletişim kurdu. Fırsatlar yaratarak, bağlantılar kurarak ve güven inşa ederek değiştirdikleri yaşamlarla, beraber çalıştıkları ülkelere olumlu katkılar sunuyor. 1934 yılında kurulan British Council, Kraliyet Tüzüğü ile tüzel kişilik kazanmış bir hayır kurumu ve bir kamu kuruluşudur. Gelirinin yüzde 15’i ise Birleşik Krallık hükümet tarafından karşılanmaktadır. www.britishcouncil.org.tr

NATALIA MAMCARCZYK (AKA WALYA)

Natalia Mamcarczyk (aka Walya) Polonya doğumlu, İngiltere merkezli bir şarkıcı, besteci, yapımcı ve DJ. Sanat hayatında özellikle alan kayıtları, soundscape (ses manzarası) çalışmaları, alışılagelmişin dışında müzik prodüksiyonları ve sonik sanat üretimlerine odaklanıyor. Şu sıralarda ise uzamsal kayıt ortamları ve stereofonik sesler üzerine çalışmalarına devam ediyor. Kendisi ayrıca Bristol’daki Hypha Stüdyoları için halka açık bir sergi alanı yaratan sanatçılar arasında.


Tüm Hakları Saklıdır 2024 - Tasarım: Merhaba Grafik