Deniz Kulaksızoğlu’nun yürütücülüğünü yaptığı atölye Nisan’da Arter’de
Arter Öğrenme Programı kapsamında düzenlenen yetişkin atölyeleri, katılımcıları çeşitli üretim yöntemleri ve malzemelerle çalışmaya davet ediyor. Arter’in güncel sergilerinden yola çıkarak şekillendirilen atölyeler, katılımcıların kendi ifade dilini sanat yoluyla keşfetmesini, biçim ve içerik arasındaki ilişkileri araştırmasını amaçlıyor. Arter’in Atölye mekânında sınırlı sayıda katılımcıyla düzenlenen atölye çalışmalarının biletleri, Arter binasının giriş katındaki bilet gişesinden ve arter.org.tr adresi üzerinden temin edilebilir.
Tekrar kavramı, çoğu durumda devamlılık, süreç ve işlerlik gibi çeşitli kavramlarla ilişkilendirilir. Peki bu yineleme işlemi sırasında yaşanan herhangi bir sapma ne türden sonuçlar doğurabilir? Bir nesne tekrarıyla/ikiziyle birliktelik hâlinde kendini nasıl işlevsiz kılabilir ya da bütünüyle yeni bir oluşumun önünü açabilir? Deniz Kulaksızoğlu’nun yürütücülüğünde, 8 Nisan 2023 Cumartesi saat 14:00’te Arter’in Atölye mekânında gerçekleşecek “Tekrar: Kurtarıcı mı, Engel mi?” başlıklı atölye çalışması, sanatçı Sai’ın (Chen Sai Hua Kuan) Arter’de devam eden OyunBu başlıklı grup sergisindeki Dönüş Yok (2012) isimli yapıtından hareketle tekrarlama eylemini ve bu eylemin gündelik hayatta üstlendiği farklı işlevleri tartışmaya açacak. Atölye katılımcıları, seçecekleri bir nesnenin tekrarının yaratacağı imkânlar ve kimlik çeşitliliği üzerine düşünerek yeni nesneler üretecekler.
“ZAMANI PARANTEZE ALMAK”
Deniz Kulaksızoğlu’nun 29 Nisan 2023 Cumartesi günü saat 14:00’te Atölye’de gerçekleştireceği “Zamanı Paranteze Almak” başlıklı atölye ise Cengiz Çekil’in Bugün de Yaşıyorum başlıklı retrospektif sergisinde yer alan eserlerin zaman kavramıyla ilişkisine odaklanacak. Türkiye çağdaş sanatının öncülerinden Çekil, yapıtlarında sıklıkla yer verdiği “Saat Kaç?” sorusunu zaman kavramının farklı boyutlarını düşündürecek biçimde ele alır. Olası yanıtlarını da kendi içinde taşıyan bu gündelik soru, böylelikle farklı çıkarımlara ve akıl yürütmelere imkân tanıyan bir önerme niteliği üstlenir. “Saat Kaç?” sorusunun Çekil’in pratiğinde yinelenerek karşımıza çıkması, sanatçının zaman kavramını, bizi kuşatan ve hayatımızı biçimlendiren varoluşsal bir mesele olarak irdeleyen yaklaşımına işaret eder. Çekil’in zaman kavramına odaklanan yapıtları üzerine bir söyleşiyle başlayacak atölyede, katılımcılar daha sonra farklı malzemeleri ve üretim yöntemlerini kullanarak “Saat Kaç?” sorusu karşısında kendi yanıtlarını kurgulayacaklar.
ÜCRETSİZ SERVİSLER
Katılımın kontenjanla sınırlı olduğu atölyelerin biletleri, Arter binasının giriş katındaki bilet gişesinden ve arter.org.tr adresi üzerinden temin edilebilir. Arter Beraber üyeleri, atölye katılımlarında değişen oranlarda indirimlerden faydalanabilir. Arter’in güncel programlarına ilişkin daha detaylı bilgiye www.arter.org.tr adresinden erişilebilir. Pazartesi hariç her gün açık olan Arter, Salı-Pazar günleri 11:00-19:00, Perşembe günleri ise 11:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Kurumsal Sponsor Tüpraş’ın değerli desteğiyle, tüm sergilere giriş 24 yaş altı izleyiciler için her gün; Perşembe günleri ise her yaştan izleyici için ücretsiz. Arter Beraber üyeleri ise sergileri yıl boyunca ücretsiz ziyaret etmenin yanı sıra farklı ayrıcalıklardan faydalanıyor.
Arter binasının Kütüphane, Kitabevi, Bistro by Divan, arka bahçe alanlarına ve Galeri 0’da yer alan sergiye giriş için bilet gerekmiyor. Ulaşım Sponsorları Ford Otosan ve Otokar’ın desteği sayesinde Taksim’den ve Tepebaşı’ndan ücretsiz servis araçlarıyla Arter’e ulaşılabiliyor.
DENİZ KULAKSIZOĞLU KİMDİR?
Deniz Kulaksızoğlu (d. 1996, İstanbul) St. Georg Avusturya Lisesi’ni bitirdikten sonra Technische Universitat Berlin’de (TU-Berlin) mimarlık lisansını tamamladı. Şu sıralar bireysel çalışmalarının yanında Yeditepe Üniversitesi Plastik Sanatlar ve Resim Yüksek Lisans Programı’nda tez araştırmalarını sürdürmekte. Pratiğinde mekân, imge ve dil temalarını odağına alan Kulaksızoğlu, tekrar fenomeni üzerinden algının temsil sistemlerini sorguluyor, anlam ve anlamsızlık kavramlarına yoğunlaşıyor.