Şuan Okunan
Dionysos’un Çocukları: Tiyatrocuların Dilinden Tiyatromuzun Panoraması

Dionysos’un Çocukları: Tiyatrocuların Dilinden Tiyatromuzun Panoraması

“Dionysos’un Çocukları” serisinin üçüncü kitabı “Tiyatroya Adanmış Hayatlar“, şimdiki zamanla dün, dün ile yarın arasında, haritası çıkarılmamış bir coğrafyada geçen hayat öyküleri, belli belirsiz bir buğu ile örtülü bütün o zamanlar, yaşanmışlıklar, bin yıllar içinden süzülen sesler, replikler ve toplumsal belleğe sinmiş simge oyuncuları okurla buluşturuyor. Pınar Çekirge ve Yavuz Pak, hiçbir ödenekli ya da özel tiyatronun, hiçbir yapımcının bir araya getiremediği, tiyatromuzun en önemli oyuncularını bir kitapta buluşturuyorlar. Oyunlardan, yaşar kıldıkları kimliklerden yola çıkarak, dünden bugüne, dünden yarına kalan izlerin peşine düşüyorlar; taklidi aslıyla eşdeğer tutmadan…

Repliklere ait o tılsımlı müziği duyanların hayatlarına, aylarca süren gizemli bir yolculuk bu kitap. Çekirge ve Pak, can çekişen duyarlılıklara, o ışıklı hayatlara, sahneden sonsuzluğa dokunuyorlar ve doğduğu topraklarda Dionysos’un izini sürüyorlar…

TİYATRO SANATÇILARINA BİR VEFA BORCU

Prof. Dr. Güzver Yıldıran, kitapla ilgili şunları söylüyor: “İki sosyal bilimci olarak, Pınar Çekirge ve Yavuz Pak’ın izleyiciye bilgilendirici bir hizmet, tiyatro tarihine notlar, tiyatro sanatçılarımıza da bir vefa borcu olarak müşterek sentezlerini içeren bu eser, yazarların Paralel Sorgu (2014) ve Dionysos’un Çocukları (2016) adlı kitaplarından sonra, rastlanmamış bir çerçeve içinde toplumumuzla paylaştıkları üçüncü kitap.”

Yıldıran, “Nesiller daha önce tiyatro alanında verilen hizmetlerin, çoğunlukla kişisel ve sistemsel süreçlerin yarattığı büyük meşakkat hatta trajedinin ürünü olduğunu biliyor mu? Merak edecek kadar bilgiye ulaşabiliyorlar mı? İlgilenene ipuçları verecek, sanatçının katkı ve değerini yerleştirebileceğimiz tarihi bir görüş açımız var mı?” sorularını yöneterek, “Pınar Çekirge ve Yavuz Pak bu sorunsallarla başladılar çalışmalarına; bunlara yanıt arayan paradigma içinde de okuyucuya bilgi, bilginin eksik olduğu durumlarda ise daha sonra geliştirilebilecek ipuçları sunuyorlar” diyor. 

TİYATROYA DAİR TARİHSEL KESİTLER

Dionysos’un Çocukları – 3, sadece yaşanmış anıları değil, tiyatro ve tiyatroculara dair estetik, felsefi, politik, sosyolojik, psikolojik veçheleri de içine alan tarihsel kesitler de sunuyor okuyucularına… Böylece, Türkiye’deki tiyatronun dünü ve bugünü yarınlara aktarılıyor ve tiyatromuzun genel bir görüntüsü, bir panoroması çiziliyor. Kitapta; Jülide Kural, Kerim Afşar, Serpil Tamur, Handan Ekici, Nilgün Kasapbaşoğlu, Metin Çoban, Hikmet Körmükçü, Tarık Günersel, Sevinç Erbulak, Ayşen İnci, Cüneyt Yalaz, Rüçhan Çalışkur, Dilek Türker, Aziz Sarvan, Lale Belkıs, Suna Keskin, Işıl Yücesoy, Nesrin Kazankaya, Tamer Levent ve Gülriz Sururi ile yapılan söyleşiler yer alıyor.

Ayrıca Bakınız

 

Kitaba https://papirusyayinlari.com/index.php?route=product/product&product_id=167 adresinden ulaşılabilir. 


Tüm Hakları Saklıdır 2024 - Tasarım: Merhaba Grafik