Şuan Okunan
Enteral beslenme nedir, nasıl uygulanır? Enteral beslenme ne kadar sürer?

Enteral beslenme nedir, nasıl uygulanır? Enteral beslenme ne kadar sürer?

Bütün insanların yaşamak adına gıdaya gereksinimi bulunur. Bununla beraber yutma zorluğu, iştah azlığı veya operasyon geçirmiş olan bir hasta veya kronik rahatsızlığı olan bir birey, gün içerisindeki beslenme ihtiyaçlarını doğal bir şekilde gideremeyebilir. Böyle bir durumda bireye dışarıdan beslenme desteği sağlanmalıdır. Bu metot; ” enteral beslenme” şeklinde isimlendirilir.

 Enteral Beslenme Nedir?

 Enteral beslenme; gastrointestinal sistem yolu ile besin alımını ifade eden bir takımdır. Gastrointestinal yolu; yemek borusu, ağız, bağırsaklar ve mideden oluşmaktadır. Beslenme gereksinimlerini karşılayacak kadar kalori alınmadığı takdirde tüp ile beslenme, zorunluluk haline gelecektir. Bu durum ise; bireyin fiziksel anlamda yemek yiyememesi, güvenli biçimde gıda alamadığı veya kalori gereksiniminin bireyin yemek yeme kapasitesinin ötesine geçtiği vaziyetler dahilinde yaşanmaktadır.

 ​​​Enteral beslenme; gereksinim duyulan bütün gıdaların tüp ile ya da ağızdan beslenilmesi şekilde ifade edilebilir. Beslenme oranı, türü ve yolu tam anlamıyla bireye özel şekilde uygulanır. Hastalığın iyileştirilmesi ve oluşacak enfeksiyonların önlenmesine ilişkin, mümkün olduğu kadar normal yaşam stiline uygun olacak biçimde kişisel olarak karar verilmektedir. Enteral beslenmenin uygulandığı kişiler;

 – Çoğalan enerji ihtiyaçlarına ilişkin durumlarda,

 – Çocuklarda yeme bozukluğunun görülmesi durumunda,

 – Yeme bozukluğu ya da enfeksiyon yaşayan kişilerde,

 – Metabolik bozukluklar olduğu zaman,

 – Kanser tedavisi gören kişiler,

 – Ameliyattan sonra oral yolla beslenemeyen hasta bireylerde,

 – Yutma zorluğu yaşayanlarda,

 – Yüz yaralanmaları yaşayan bireylerde,

 – Anoreksiya gibi yeme bozukluğu yaşayan kişilerde,

 ​​​​​​- Yemek borusundan problem olduğu zaman,

 – Engellilik durumunda,

 – Pankreas iltihabının bulunması halinde,

 – Bası yarası gibi vaziyetlerde,

 – Mide felci gibi vaziyetlerde,

 – ALS hastaları adına,

 – Depresyon veya travma gibi durumlarda enteral beslenmeye başvurulmaktadır.

 Enteral beslenme; tüp beslenme şeklinde tanımlanır. Değişik tüp çeşitleriyle beraber verilmektedir. Nazoenterik beslenme şeklinde bilinen ve burun içi, bağırsak ya da mide içerisine yerleştirilen tüp aracılığıyla bir çeşit tüp beslenme verilmektedir. Bununla beraber; naso jejunal, naso gastrik, naso duodenal gibi beslenmeyi içermektedir. Alternatif olarak beslenme metotları içerisinde Enterostomi Beslenme yer almaktadır. Bunun yanı sıra bir tüpün direkt derinden bağırsak ya da mide içerisine yerleştirildiği belirtilebilir. Bu alternatif yöntemde perkütan endoskopik jejunostomi ve perkütan endoskopik gastronomi bulunmaktadır.

 Enteral Beslenme Nasıl Uygulanır?

 Hastaya verilecek olan gıdalar, sonda ile iki bölgeden verilmektedir. Bunlar ise ince bağırsak ve mide olarak belirtilebilir. Bu yerlere beslenme tüpünün yerleştirilmesi durumunda ağız ya da burun yolu ile girilip, ince bağırsağa ya da mideye inilmektedir. Bunun dışında bu tüpler, uzun zamanlı kullanımlarda cerrahi işlem ile karın ön duvarı ile ince bağırsapa ya da mideye, endoskopi ve radyolojik işlemler ile yerleştirilmektedir.

 Enteral Beslenme Ne Kadar Sürer?

 Enteral beslenme; kişinin hastalığı ve durumu göz önünde bulundurularak, farklı şekillerde uygulanabilir. Bununla beraber genel şekilde, 1 aydan uzun zamanlı olarak enteral beslenme ihtiyacı olan kişilere PEG tüpünün yerleştirilmesi tavsiye edilir. Enteral Beslenme yolunun tercihinde tedavinin süresi oldukça önemlidir. Bu yüzden kesin ve net bir şey belirtmek, okurlar adına doğru bir bilgi olmayacaktır. 


Tüm Hakları Saklıdır 2024 - Tasarım: Merhaba Grafik