
“Var mıdır bir hediyesi ödenen bedellerin?
Gelin, birlikte düşünelim.”
“Güçlü”, hikaye anlatıcılığı metodunu samimiyetle birleştirerek teatral bir performansa dönüştüren oldukça farklı bir yapım. Tiyatro oyuncusu Zeynep İris Bilen’in kendi hayatından yola çıkarak yazdığı, kişisel deneyimlerini izleyiciye içtenlikle aktardığı bu oyun, büyüme yolculuğu, toplumsal cinsiyet yargıları ve bu yargılarla baş etme üzerine derin bir sorgulama sunuyor. Güçlü, izleyicisini, “güçlü olmak” kavramını yeniden düşünmeye davet ediyor. “Güçlü”, 19 Nisan’da İmalathane Sahne’de…
GÜÇLÜ OLMAK NE DEMEK?
Oyunun temel sorusu, “Güçlü olmak nedir?” ve “Gerçekten güçlü olan kimdir?” soruları etrafında şekilleniyor. Her zaman bükülmez, her işi kendi başına halledebilen insan mı güçlüdür? Yoksa, hayatın zorluklarına göğüs gererken, güçsüzlüklerini keşfeden ve bunları konuşmaktan çekinmeyen kişi mi güçlüdür? Bu sorulara yanıt arayan oyun, izleyiciyi de kendisiyle yüzleşmeye çağırıyor.
Güçlü’nün en önemli temalarından biri, toplumun kişilere yapıştırdığı etiketler ve bu etiketlerin bireyler üzerindeki etkisi. Oyun, izleyicilerini, toplumun belirlediği tanımların gerçekten kimliklerini yansıtıp yansıtmadığını sorgulamaya teşvik ediyor. Seyirciler, performans öncesinde kendilerine biçilen etiketleri yazıp, oyun boyunca bu etiketleri göğüslerine yapıştırarak kendi kimliklerini yeniden değerlendiriyorlar.
ÇOCUKLUĞA DAİR MİNİ MÜZE
Performans öncesinde, oyunla ilişkilendirilen objeler, fotoğraflar ve günlüklerden oluşan bir mini müze kuruluyor ve izleyici geçmişe doğru bir yolculuğa çıkarılıyor. Küratörlüğünü İpek Elmas Şenol ve Bestem Yuvarlak’in yaptığı müzede, oyuncunun çocukluk dönemine ait ses kayıtları ve dönemin popüler şarkıları ile bir atmosfer oluşturuluyor.
55 dakika süren bir performans olan “Güçlü”, hikaye anlatıcılığı ile modern tiyatro tekniklerini harmanlıyor. Görsel unsurlardan ziyade, sade bir sahne düzeni ile izleyicinin dikkatini duygusal ve anlatısal bağlamda tutmayı hedefliyor. Zeynep İris Bilen sahnedeki performansı boyunca hikayenin duygularına paralel olarak şarkılar söylüyor ve bu müzikler, anlatıyı daha derinlemesine hissetmeyi sağlıyor. Tiyatro ile müziği harmanlayan Zeynep İris Bilen, kişisel birikimlerini sahneye taşıyor. Dış gözler olan Özlem Dilan Atakul ve İpek Elmas Şenol, Hüseyin Umut Şen ile birlikte projeyi tasarlayan isimler olarak öne çıkıyor. Müzik miksajı ve teknik işler Mahmut Uğur tarafından üstleniliyor, yapımı gerçekleştiren ise İstanbul’un yeni sahnelerinden İmalathane.
Sadece bireysel bir hikaye değil, toplumsal bir sorgulama sunan, zayıflık ve yardım istemenin de birer güç biçimi olabileceğini anlatan “Güçlü”, 19 Nisan Cumartesi akşamı İmalathane Sahne’de izlenebilir.
“Güçlü”
Yazan- Anlatan: İris Bilen
Dış Göz: Özlem Dilan Atakul, İpek Elmas Şenol
Metin Editörleri: Hüseyin Umut Şen, Özlem Dilan Atakul
Müze Küratörü: İpek Elmas Şenol, Bestem Yuvarlak
Süpervizör: Hüseyin Umut Şen
Müzik miksaj ve teknik: Mahmut Uğur
Yapım: İmalathane