Şuan Okunan
Kadın Eserleri Kütüphanesi tarihi dergileri online erişime açtı

Kadın Eserleri Kütüphanesi tarihi dergileri online erişime açtı

Bu yıl “kadınların mirası” teması ile 25’incisi düzenlenen Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde tema ödülü alan Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, süreli yayın koleksiyonunda yer alan 7 derginin 310 sayısını erişime açtı. İstanbul İsveç Başkonsolosluğu’nun desteğiyle gerçekleştirilen “Arşiv ve Koleksiyonların Dijitalleştirilmesi, Kataloglanması ve Online Erişime Açılması Projesi (Şubat-Aralık 2021)” kapsamında Aile Dostu,Ev-İşAna,Türk KadınıEv KadınAile ve Kadın Dünyası dergilerini dijitalleştirerek veri tabanı üzerinden online erişime açtı. Erişime açılan 7 derginin 310 sayısına, yaklaşık 9604 sayfaya vakfın internet sitesindeki kütüphane kataloğu üzerinden ulaşabilirsiniz.

ONLİNE ERİŞİME AÇILAN DERGİLER

Aile Dostu (1931-1932): Cumhuriyet’in kuruluşundan 8 yıl sonra, gazeteci Kemal Salih tarafından çıkarıldı. Sunuş yazısında anne, baba ve çocuklara ve gençlere, bir rehber olma amacını taşıdıkları belirtilse de dergide yayımlanan birçok yazı, esas okuyucu kitlesinin kadınlar olduğunu işaret eder.

Ev-İş (1937-1952): İstanbul’da yayıncı ve siyasetçi Tahsin Demiray ve Hulki Ekler tarafından aylık çıkarılan dergi toplam 180 sayı olarak yayımlandı. Dönemin koşulları göz önüne alındığında gördüğü ilgi dikkate değerdir. Kemalettin Tuğcu kapanış yazısında, derginin her ay 40 binin üzerinde satış yaptığını, hatta İkinci Dünya Savaşı sırasında, kâğıt kıtlığı yaşandığı dönemde bile aylık satışının 60 bini bulduğunu belirtir.

Ana (1938-1942): Ankara’da, Kırklareli Saylavı Dr. Fuat Umay ve Neşriyat Müdürü Gayur Bleda tarafından Çocuk Esirgeme Kurumu adına, toplamda 50 sayı olarak yayımlandı. Çocuğu korumak için Çocuk Esirgeme Kurumu’nun “aile ocaklarına kadar nüfuz etmesi” amacıyla çıkarıldı. Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında çıkmış diğer dergiler gibi aileyi, evi ve bu kurum içindeki kadını yönlendirme, bilgilendirme ve eğitme görevi üstlendi.

Türk Kadını (1944-1948): Çocuk Esirgeme Kurumu adına Ankara’da yayımlanan bir diğer dergi, kurumun Genel Merkez Başkanı ve Kırklareli saylavı Dr. Fuat Umay ve Neşriyat Müdürü Kemal Kaya tarafından, aylık olarak çıkarılan Türk Kadını dergisidir. Toplam 48 sayı yayımlanan dergi, çıkış yazısında ifade edildiği gibi Türk kadınları, Türk yavruları, Türk anneleri için ve “ileride anneliğin kutsal bahtiyarlığına kavuşacak olan” genç kızlara rehber olma ve hizmet etme amacıyla çıkarıldı.

Ev Kadın (1945-1950): “Ev iş, kadın-moda, elişleri, yün ve örgü işleri dergisi” alt başlığıyla, toplamda 64 sayı olarak İstanbul’da yayımlandı. Çeşitli özel sayılar ve paftalar yayımlayan, resimli ve siyah beyaz olarak basılan dergi, 28 sayfa olarak çıkarıldı. Derginin sahibi M. Faruk Gürtunca, yazı sekreteri ise H. Hulki Ekler’dir.

Aile (1947-1952): İkinci Dünya Savaşı’ndan iki yıl sonra yayın hayatına başlayan ve Aile adını taşıyan dergi, özellikle savaş sonrası ekonomik sıkıntıların ortaya çıktığı bir dönemde, ailelere yol göstermek, moral vermek ve geleceğe umutla bakmalarını sağlamak amacıyla yayımlandı. Dönemin gazetecilerinden Vedat Nedim Tör ve Şevket Rado yönetiminde Yapı ve Kredi Bankası tarafından çıkarıldı.

Ayrıca Bakınız

Kadın Dünyası (1952-1953): Resimli, siyah-beyaz olarak toplamda 10 sayı yayımlandı. Pek çok derginin yayıncısı olan Türkiye Yayın Evi tarafından çıkarılan dergi “aile mecmuası; aylık aile ve kadın mecmuası” alt başlıklarıyla yayımlandı. Sahibi, Ev-İş dergisini de yayımlayan, yayıncı ve siyasetçi Tahsin Demiray, yazı işleri müdürü ise yazar Kemalettin Tuğcu’dur. Her ikisi de o yıllarda dergicilik alanında önde gelen iki isimdir.

dergi 3

dergi 2


Tüm Hakları Saklıdır 2024 - Tasarım: Merhaba Grafik