Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet’i kapsayan zengin bir geçmişe sahip Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikası’nın üretim tarihine başka bir perspektiften bakmaya davet eden “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” sergisi; fabrikadan kalan makineler, belgeler, eski çalışanlar ve ailelerinin bağışladığı nesnelerin yanı sıra, 2015’ten beri sürdürülen sözlü tarih görüşmelerini de bir araya getiriyor. Ziyaretçilerini Sümerbank ayakkabı kalıplarının üretildiği Marangozhane binasında karşılayacak sergiyi görmek için beykozkundura.com adresinden randevu alınması gerekiyor. Sergi ücretsiz olarak gezilebilecek. Derneğin kültür mirasının korunmasına yönelik çalışmaları Temmuz sonunda başlayacak çocuk atölyeleri ve sanatçı destek programlarıyla sürecek.
600’E YAKIN GÖRSEL VE YAZILI BELGE
Türkiye’nin sanayileşme tarihinin en önemli yapılarından Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikası’nın üretim tarihine başka bir perspektiften bakmaya davet eden sergide; fotoğraflar, fabrikadan kalan makineler, belgeler, eski çalışanlar ve ailelerinin bağışladığı birçok nesne yer alıyor. 2015’ten bu yana sürdürülen sözlü tarih görüşmelerini de içeren sergi, 600’e yakın görsel ve yazılı belgeden oluşuyor.
ÇOCUKLARA ÖZEL ETKİNLİKLER
Sergi kapsamında çocuk atölyeleri ve sanatçı destek programları da yer alıyor. Çocukların endüstriyel mirasın önemi ve yeniden dönüştürülmesi, konservasyon ve restorasyon uygulamaları, sözlü tarihin önemi ve somut olmayan kültürel mirasın önemi gibi temalarla erken yaşta karşılaşmaları ve bunları eğlenceli yöntemlerle sorgulamalarını sağlayacak atölyeler Temmuz sonunda başlayacak. Kundura Hafıza Derneği’nin ilk çalışması da olan “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” sergisinin küratörlüğünü Seda Yıldız yaparken, tasarımını Future Anecdotes İstanbul (FAI), üretim ve uygulamasını da BARN Architects üstlendi. Sergiyi beykozkundura.com adresinden randevu alarak ücretsiz olarak gezmek mümkün.