Şuan Okunan
Moda Sahnesi bakanlığa dava açtı: Hukuksuz ve keyfi ret kararını geri alın!

Moda Sahnesi bakanlığa dava açtı: Hukuksuz ve keyfi ret kararını geri alın!

Haber: MUSTAFA KARA

Moda Sahnesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hukuksuz biçimde aldığı “destek vermeme” kararını mahkemeye taşıdı. Önce “sanatsal yetersizlik” olarak açıklanan, ancak daha sonra “Türk örf ve adetlerine uygunsuzluk” olduğu ifade edilen “ret kararı”, şimdi mahkeme önünde.

BGST’nin yıllardır verdiği hukuki mücadelenin bir benzerini başlatan Moda Sahnesi, 24 Aralık Cuma günü prömiyer yapacak olan “Yer Altından Notlar” oyuna destek başvurusunu reddeden kararın, iptalini istedi.

Moda Sahnesi tarafından Ankara’da İdare Mahkemesi’nde açılan davada, Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün özel tiyatrolara yardım kapsamında Moda Sahnesi’nin yaptığı başvurunun reddine ilişkin “hukuka aykırı ve keyfi idari işleminin iptali” talep edildi. Daha önce BGST’nin aynı konudaki dava süreçlerini de takip eden Avukat Eyyüp Fırat Kuyurtar tarafından yapılan başvuruda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın takdir yetkisini keyfi biçimde kullandığı belirtildi, bu yolla tesis edilen ret kararının iptali istendi.

“BAKANLIK OBJEKTİF KRİTERLERE UYMADI”

Dava dilekçesine Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün Moda Sahnesi’ne verdiği yanıt da eklendi ve Moda Sahnesi’ne “hangi şartları taşımadığına dair bir açıklama yapılmadığı” vurgulandı.

“İdarenin, yapılan başvurulara yönelik olarak takdir yetkisini kullanırken somut, denetlenebilir, objektif kriterlere uymadığı açıktır. Bir hukuk devletinde idarenin takdir hakkını kullanırken, objektif kritere dayalı işlem yapması, eşit durumda olanlara karşı eşit şekilde işlem tesis etmesi zorunludur.” denilen dilekçede, bu konudaki emsal kararlar da hatırlatıldı.

Dava dilekçesinde Moda Sahnesi’nin ve başvuru yaptığı “Yer Altından Notlar” oyununun yönetmeliğin 8. maddesinde yer alan tüm şartları karşıladığı vurgulanarak, destek verilen şaibeli gruplar hakkında da örnekler sunuldu.

moda

“PARAYLA TERBİYE EDEMEYECEKSİNİZ”

Moda Sahnesi, bu yıl özel tiyatrolara verilen devlet desteğinden yararlanamayınca Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne başvurmuş ve “oyunların sanat seviyesi ve sahnelenmesindeki başarı düzeyi” gerekçesiyle reddedildikleri yanıtını almıştı. Moda Sahnesi bu yanıt üzerine yaptığı açıklamada, şu bilgilere yer vermişti:

“8 yıllık ömründe 21 adet oyun, 4 adet çocuk oyunu, 3 adet dans tiyatrosu üretmiş, bu 28 gösteriyi yaklaşık 2000 kez seyirci karşısına çıkarmıştır. Bu desteğe uygun görülmememiz, men edilmemiz, Moda Sahnesi’nin sanatsal faaliyetlerini engellemek ve sansürlemekten başka bir anlam taşımamaktadır. Sanata boyun eğdirmek, onu terbiye etmek için girişilen bu keyfî tutumu, bu engellemeleri kabul etmiyoruz. Bizi parayla terbiye edemeyeceksiniz. Bütçeden payımıza düşeni, hakkımızı sonuna kadar talep edeceğiz. Bunu talep etmek bir vatandaşlık görevidir.”

Ayrıca Bakınız

“TÜRK ÖRF VE ADETLERİNE AYKIRILIK” GEREKÇESİ

Moda Sahnesi bu açıklamada ayrıca, hukukî süreci başlatacaklarını duyurmuş, devlet desteğine karar veren komisyonda tiyatrocuları temsilen bulunan Ragıp Ertuğrul ve Nihal Kuyumcu’ya da gerekçeleri açıklama çağrısı yapmıştı. Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı Ragıp Ertuğrul, bu çağrıdan bir süre sonra Tiyatro… Tiyatro Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Pak’a komisyonda tartışılanlar hakkında bilgi vermiş; Moda Sahnesi için ”Türk örf ve adetlerine, geleneklerine aykırı oyunlar sergiliyorlar” denildiğini açıklamıştı.

BGST ANAYASA MAHKEMESİ’NE KADAR GİTTİ

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu yıllardır devlet desteğinden yararlandırılmıyor ve 2014 yılından bu yana hukuki bir mücadele veriyor.

Ragıp Ertuğrul, devlet desteğini belirleyen komisyonda bu konunun da gündeme geldiğini belirterek, şu bilgiyi verdi:

“BGST zaten Kültür Bakanlığı’nı destekler konusunda mahkemeye verdi, dava hala devam ediyor. ‘Bu dava ortadayken onlara destek verilemez, bu nedenle onu da reddediyoruz’ dediler. Evet, aynen böyle söylediler!”

DESTEK BAŞVURULARI REDDEDİLDİ

BGST bugüne kadar “Zabel”, “Muhsin Bey’in Son Hamleti”, “Adaletin Bu Mu Dünya?”, “Yeni Bir Hayat İçin” ve “Lorca’nın Acıklı Güldürüsü” oyunları için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na destek başvurusu yaptı. Bu başvurular keyfi biçimde reddedilince, her defasında mahkemeye gidildi ve mahkeme BGST’yi haklı buldu. Ancak bir üst mahkeme olan Bölge İdare Mahkemesi’nden tersi yönde karar çıktı. BGST bunun üzerine konuyu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götürdü. Özel tiyatrolara devlet desteği konusundaki hukuksuzluk, şimdi Anayasa Mahkemesi’nin önünde.


Tüm Hakları Saklıdır 2024 - Tasarım: Merhaba Grafik