Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan Kendi Gölgesinde başlıklı grup sergisi, iç ve dış, kamusal ve mahrem, varlık ve yokluk, hafıza ve unutma, boşluk ve beden gibi tematik ikilikler etrafında kurgulanırken, bu kavramlar arasındaki ilişkilerden doğan ara bölgeleri araştırıyor. 25 sanatçının yapıtlarını Emre Baykal ve Gizem Uslu Tümer’in küratörlüğünde bir araya getiren sergi, Arter’in giriş ve -1. kat galerilerini kapsayacak şekilde birbirini tamamlayan iki bölümden oluşuyor.
Mona Hatoum’un, Arter’de 7 Nisan 2024’e kadar devam eden Kendi Gölgesinde başlıklı grup sergisi bağlamında düzenlenen sanatçı konuşması, 1 Şubat 2024 Perşembe akşamı saat 19:00’da Sevgi Gönül Oditoryumu’nda gerçekleşecek. Yapıtlarında kişisel deneyimlerinden yolaçıkarak yerinden edilme, ötekileştirilme ve dışlanma gibi temalara odaklanan sanatçı, konuşmasında sanatsal pratiğinde merkeze aldığı bu konuları, benimsediği yaklaşımları ve kullandığı mecraları anlatacak. Hatoum, konuşmasında 2012 yılında Arter’de Emre Baykal küratörlüğünde gerçekleştirilen Hâlâ Buradasın başlıklı kişisel sergisi için ürettiği ve Kendi Gölgesinde sergisinde de yer alan Kapan adlı eserinin ortaya çıkış sürecine de değinecek.
Arter Öğrenme Programı’nın Yorumlama Etkinlikleri kapsamında ücretsiz olarak gerçekleşecek sanatçı konuşmasına katılmak için kayıt gerekmiyor.
Arter’in güncel programlarına ilişkin daha detaylı bilgiye www.arter.org.tr adresinden erişilebilir. Pazartesi hariç her gün açık olan Arter, Salı-Pazar günleri 11:00-19:00, Perşembe günleri ise 11:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Kurumsal Sponsor Tüpraş’ın değerli desteğiyle, tüm sergilere giriş 24 yaş altı izleyiciler için her gün; Perşembe günleri ise her yaştan izleyici için ücretsiz. Arter Beraber üyeleri ise sergileri yıl boyunca ücretsiz ziyaret etmenin yanı sıra farklı ayrıcalıklardan faydalanıyor. Arter binasının Kütüphane, Kitabevi, Bistro by Divan, arkabahçe alanlarına ve Galeri 0’da yer alan sergiye giriş için bilet gerekmiyor. Ulaşım Sponsorları Ford Otosan ve Otokar’ın desteği sayesinde Taksim’den ve Tepebaşı’ndan ücretsiz servis araçlarıyla Arter’e ulaşılabiliyor.
MONA HATOU
Lübnan’a sürgün edilen Filistinli bir ailenin çocuğu olarak doğan Mona Hatoum, çocukluğunu ve ilk gençlik yıllarını Beyrut’un kozmopolit ortamında geçirdi.1975 yılında Londra’ya yaptığı kısa bir seyahat sırasında Lübnan’da patlak veren iç savaş eve dönmesini engelleyince, sanat eğitimini İngiltere’de sürdürmeye karar veren sanatçı, 1980’lerin ortasında, bedene yoğunlaşan performansları ve video işleriyle tanınmaya başladı. 1990’lı yıllarda büyük ölçekli yerleştirmelere ve heykele yöneldi. Hatoum yapıtlarında kişisel deneyimlerinden yola çıkarak yerinden edilme, ötekileştirilme ve dışlanma gibi temalara odaklanır. Biçimsel ve görsel öğelerin beklenmedik şekillerde yan yana getirilmesiyle paradoksal anlam katmanları üretip kanıksanmış ikilikler üzerine düşündüren bu işler, katı önermeler ve kesin anlatılardan ziyade izleyicinin fiziksel ve zihinsel duyarlılığını harekete geçirmeyi amaçlayan incelikli imalar taşır.