Şuan Okunan
“Our Ark”: Sanal Nuh’un Gemisi İle Dünyanın Yedeğini Almak

“Our Ark”: Sanal Nuh’un Gemisi İle Dünyanın Yedeğini Almak

Dünyadaki her hayvanın 3 boyutlu kopyalarını yaparak bir tür sanal Nuh’un gemisi yaratan bir şirketin çalışmalarından yola çıkan “Our Ark”, yönetmen ve sanatçı Deniz Tortum ve Amerikalı sanatçı Kathryn Hamilton’ın imzasını taşıyor. Tüm dünyanın bir tür yedeğini almaya çalışan insanlığın peşinde, bütün bu dijital arşivlerin kim ve ne için yapıldığını sorgulayan kısa belgesel, geçen yıl Eylül ayında Imagine Science Film Festivali’nde yaptığı dünya prömiyerinin ardından Türkiye’de ilk kez 41. İstanbul Film Festivali kapsamında seyirciyle buluşuyor. 8-19 Nisan 2022 tarihlerinde gerçekleşecek festivalin Ulusal Kısa Film Yarışmasında jüri karşısına çıkacak film, 13 Nisan Çarşamba günü saat 13:30’da Nişantaşı Citys Sineması’nda, 16 Nisan Cumartesi günü ise saat 16:00’da Kadıköy Sineması’nda, yönetmenlerin de katılımıyla gösterilecek.

Dünyanın yedeği, kim ve ne için?

Dünyadaki her hayvanın 3 boyutlu kopyalarını yaparak bir tür sanal Nuh’un gemisi yaratan bir şirketin çalışmaları ile başlayan “Our Ark”, bu dijital kayıt sürecini görsel bir deneme için başlangıç ​​noktası olarak kullanıyor. Hayvanları, bitkileri ve nesneleri tarayarak yedeklemeye çalışan teknoloji uzmanlarından başlayarak, dünyanın bir simülasyondan ibaret olduğuna inanan güç sahiplerine ve içinde yaşamaya başladığımız sanal dünyaların ilk adımlarını atan bilim insanlarına uzanan bir evrende yolculuğa çıkaran bu hipnotik ve lirik film, tüm dünyanın bir tür yedeğini almaya çalışan insanlığın peşinde, bütün bu dijital arşivlerin kim ve ne için yapıldığını sorguluyor.

<iframe src=”https://player.vimeo.com/video/642291420?h=0fea33e149&color=fba20e&title=0&byline=0&portrait=0″ width=”640″ height=”360″ frameborder=”0″ allow=”autoplay; fullscreen; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>
<p><a href=”https://vimeo.com/642291420″>OUR ARK Trailer</a> from <a href=”https://vimeo.com/instituteoftime”>Institute of Time</a> on <a href=”https://vimeo.com”>Vimeo</a>.</p>

Our Ark’ ABD, Hollanda ve Litvanya’da

Dünya prömiyerini Imagine Science Film Festivali’nde yapan ve Hollanda’da IDFA – Amsterdam Belgesel Film Festivali’nde yarışan film, Mart ayında San Francisco’nun önemli sinemateklerinden BAMPFA’da gösterilecek. ABD gösterimlerine Museum of the Moving Image (MOMI), True/False Film Festivali ve Environmental Film Festivali ile devam edecek film, İskoçya’da Glasgow Kısa Film Festivali’nde gösterilecek. Film ayrıca, Mart ayında Litvanya’da Vilnius Film Festivali’nde, Nisan’da da Hollanda’da Go-short Kısa Film Festivali’nde yarışacak. Deniz Tortum ve Kathryn Hamilton’ın yazıp yönettiği, yapımcılığını ise Fırat Sezgin’in üstlendiği Our Arkın kurgusunu Sercan Sezgin, ses tasarımını ve müziklerini Alican Çamcı yaptı.

OUR ARK

  • 2021 / Hollanda, ABD, Türkiye / 13
  • Renkli ve Siyah-Beyaz, İngilizce; Türkçe altyazılı, HD
  • Yazan ve Yönetenler: Deniz Tortum, Kathryn Hamilton 
  • Yapımcı: Fırat Sezgin (Institute of Time)
  • Görüntü Yönetmenleri: Deniz Tortum, Kathryn Hamilton
  • Kurgu: Sercan Sezgin 
  • Ses Tasarımı ve Müzik: Alican Çamcı 
  • Yardımcı Yapımcı: Ecegül Bayram 
  • Yapım: Institute of Time 

FESTİVALLER

2021 Imagine Science Film Festival Uluslararası Yarışma (ABD) | IDFA Belgesel FF Uluslararası Yarışma (Hollanda) | 2022 BAMPFA Berkeley Art Museum and Pacific Film Archives | Museum of the Moving Image (ABD) | True/False Film Festival (ABD) | Environmental Film Festival in the Nation’s Capital (ABD) | Glasgow Kısa FF (ABD) |Vilnius Film Festival Kino pavasaris Uluslararası Yarışma (Litvanya) | Go-short Kısa FF Ulusal Yarışma (Hollanda)

Hayvanları, bitkileri ve objeleri tarayarak yedeklemeye çalışan teknoloji uzmanları, ayak bastığımız dünyanın bir simülasyondan ibaret olduğuna inanan güç sahipleri, içinde yaşamaya başladığımız sanal dünyaların ilk adımlarını atan bilim insanları… Our Ark, dünyanın dijital bir kopyasını yaratma çabalarımızı anlatan bir film. Sanki ekolojik yıkım dijital bir Nuh’un Gemisi aracılığıyla engellenebilirmiş gibi.

Ayrıca Bakınız

Deniz Tortum kimdir?

1989 İstanbul doğumlu yönetmen ve medya sanatçısı Deniz Tortum, Bard College’da sinema eğitimi aldı. Filmleri ve yeni medya çalışmaları Venedik Film Festivali, SXSW, Sharjah Bienali, Sheffield, !f İstanbul, True/False ve Dokufest dahil olmak üzere pek çok önemli festivalde gösterildi. 2013te çektiği ilk uzun filmi Zayiat, dünya prömiyerini South by Southwestte (SXSW) yaptı. 2017de Carmine Grimaldi ile birlikte yönettikleri Keşke Barış Gelse, Dokufestte En İyi Kısa Belgesel Ödülü’nü aldı ve Sheffield, True/False gibi önemli festivallerde gösterildi. MIT Open Documentary Labde araştırma görevlisi olarak sanal gerçeklik üzerine çalıştı ve !f İstanbul ve Camden film festivallerinin yeni medya bölümlerinin küratörlüğünü yaptı. Çağrı Hakan Zaman ve Nil Tuzcu ile birlikte hazırladıkları ve 6-7 Eylül olaylarını anlatan Eylül 1955 (2016) ve Emre Yeksan’ın Yuvafilminin dünyasından ilhamla çektiği Selyatağı” (2018) adlı sanal gerçeklik projelerine imza attı. 2018 yılında Can Eskinazi ile birlikte Anadolu Turnesi adlı müzik belgeselini yönetti. 2019da Filmmaker Magazine tarafından Bağımsız Sinemanın 25 Yeni Yüzü” arasında gösterildi. 2016-2018 yıllarında Harvard Film Study Center’da üzerine çalışmaya başladığı belgesel filmi Maddenin Halleri, dünya prömiyerini Ocak 2020de Rotterdam Film Festivali’nin Bright Future bölümünde yaptı. Dokufestin Balkan bölümünde yarışan film, Antalya ve İstanbul film festivallerinde En İyi Belgesel seçilirken, Engelsiz Filmler Festivalinde En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini, A.B.D. prömiyerini yaptığı Imagine Science Film Festivalinde de Labocine Özel Mansiyon Ödülünü kazandı. Kathryn Hamilton ile birlikte yönettiği film projesi Our Ark, 2021de IDFAda dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Film ve yeni medya çalışmalarını İstanbul ve New York arasında sürdürmeye devam ediyor.

Kathryn Hamilton kimdir?

Çalışmalarını New York ve İstanbul’da sürdüren bir sanatçı ve alaylı bir mikrobiyolojisttir. Syster Sylvester adıyla edebi deneme izleğinde ürettiği performanslarında, araştırma, buluntu dökümanlar, hayvanlar ve teknolojiyi kullanarak türler arası etkileşimler ve cyborg tiyatro kavramlarına değinir. Onasis Vakfı ve New Museum – New York’un birlikte gerçekleştirdiği ONX Studio programında çalışmalarına devam eden Hamilton, 2019 yılında Macdowell misafir sanatçı programında, New York’taki Public Tiyatro’nun tiyatro projesi geliştirme ve yeni oyunlar gruplarında yer aldı. Deniz Tortum ile birlikte yönettiği film projesi Our Ark, 2021de IDFAda dünya prömiyerini gerçekleştirdi.


Tüm Hakları Saklıdır 2024 - Tasarım: Merhaba Grafik