
Ayrıntı Yayınları, Ulaş Bager Aldemir ve Melisa Yıldırım tarafından hazırlanan Geçmiş Gelecektir projesinin kitabını okurlarla buluşturuyor. Geçmiş Gelecektir adlı çalışma, Michael Löwy, Jacques Rancière, Franco “Bifo” Berardi, Gretchen Dutschke-Klotz veSavvas Michael-Matsas gibi dünyayı sorgulamak ve yorumlamakla kalmayıp dönüştürmeyi de deneyen önemli düşünürlerle yapılan yazılı söyleşilerden oluşuyor. Ernst Bloch, Herbert Marcuse, Jean-PaulSartre, Rudi Dutschke ve Nicos Poulantzas gibi figürlerin anılarının yadedildiği söyleşilerde, bellek mekânlarının önemi, nostaljinin olanakları ve 68 Kuşağı’nın mirası ele alınıyor.
Geçmişin bugüne ve geleceğe ışık tutması hedefiyle hayata geçirilen Geçmiş Gelecektir projesi, hafıza çalışmasının ve hatırlamanın, kurucu bir siyasal eylem olduğu gerçeğini etkileyici bir biçimde ortaya koyuyor. Kitabın Fransızcadan çevirileri Aylin Sökmen ve Alara Kuset’in, İtalyancadan çevirileri Esma Tuğçe Tözman’ın, İngilizceden çevirileri ise DenizEkim, Sanem Burcu Pekel, Sultan Karataş, Leisha Bayhan, Ekin Keleş ve Eda Yetim’in imzasını taşıyor.
Varoluşumuzu lirik bir hadiseye dönüştüren hafıza, salt nostaljinin değil, aynı zamanda ütopyanın da kaynağıdır. Biz, kapitalizmin hafızayı parçaladığı ve hatırlamanın günden güne imkânsızlaştığı bir dünyada; aşk, hayâl ve felsefenin tarih duygusundan asla bağımsız ele alınamayacağına inanan bir ekip olarak; Geçmiş Gelecektir diyoruz.
Geçmiş Gelecektir adlı kültürel bellek projemiz kapsamında Michael Löwy (Paris), Jacques Rancière (Paris), Franco “Bifo” Berardi (Bolonya), Gretchen Dutschke-Klotz(Berlin) ve Savvas Michael-Matsas’la (Atina) entelektüel ve gündelik hayatlarından kesitleri paylaştıkları yazılı söyleşiler gerçekleştirdik. ErnstBloch, Herbert Marcuse, Jean-Paul Sartre, Rudi Dutschke ve Nicos Poulantzasgibi o döneme damgasını vurmuş birçok düşünürü yad ettiğimiz bu söyleşilerde bellek mekanlarının önemini, nostaljinin olanaklarını ve 1968’inmirasını irdelemeye çalışıyoruz.
Proje kapsamında video kaydına aldığımız yüz yüze görüşmeler de gerçekleştiriyoruz ve bu görüşmeleri ressam dostumuz Ayla Aksoyoğlu eskiz defterine çiziyor. İlkgörüşmelerimizi 14-15 Ekim 2023 tarihlerinde Almanya’da gerçekleştirdik veGretchen Dutschke-Klotz’la Berlin’de, Roel van Duijn’le ise Fulda’da buluştuk.Öte yandan 14-25 Mart 2024 tarihleri arasında Alain Badiou, Michael Löwy,Janette Habel, Jacques Rancière, François Noudelmann, Frederic Gros, David Le Breton, Maurice Godelier ve Étienne Balibar’la görüşmek için Fransa’daydık. 20-30Ekim tarihleri arasında Birleşik Krallık ve İrlanda’da Tarık Ali, Peter Burkeve Kathleen Lynch’le görüştük. Son görüşmemizi ise 23 Ocak 2025’te Londra’daJeremy Corbyn’le gerçekleştirdik.
Elinizdeki iş bu kitaptan hareketle Geçmiş Gelecektir’i hem sergiye hem de belgesele dönüştürmeyi hedefliyoruz. Uluslararası sergilerde video çekimlerinden kurgulanmış kesitler, Ayla Aksoyoğlu’nun anlık emprovize çizimleri, gerçekleştirilen söyleşilerden yazılı alıntılar, direktörün notları ve fotoğraflar yer alacak. Geçmiş Gelecektir’in nihai karşılığı olanbelgeseli ise “journalizm”i aşan, dramatik bir uzun metrajlı film olarak kurgulayacağız.