Doğuya özgü oryantalist yaklaşımları resimlerinde ön plana çıkaran ve kumaş görsellerini kullanmasıyla çağdaşlarından ayrılan Ressam Mustafa Bayar’ın 22. Kişisel Yağlı Boya Sergisi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi Sanat Galerisi, Taksim-İstanbul’da sanat meraklılarıyla bir araya geliyor. Sanatseverler, bu sergiye özel hazırlanan ve 62 resimden oluşan koleksiyonda Bayar’ın son dönemlerindeki çalışmalarını 30 Ekim tarihine kadar yakından inceleme imkânı bulacak.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Kılıç, Bayar’ın son çalışmalarına ilişkin yazdığı sanat yazısında, sanatçının resimlerinde kumaşlarla doğayı betimlediğini ve kavramsal bir etki yarattığını belirtti. “Sürekli değişen doğa, sanatçının resimlerinde kumaşlarla yeniden hayat buluyor” diyen Kılıç, Bayar’ın kullandığı kumaşlarla gelenekle de bir bağ kurduğunu ve gelenekten gelen kodlamayı çağdaş yaratımlarında devam ettirme arzusunda olduğunu ifade etti.
Mustafa Bayar kimdir?
Sanat eğitimine 1971 yılında İstanbul’da başlayan Ressam Mustafa Bayar, ünlü Türk ressamlarından Mahmut Cuda ve Nurettin Ergüven’in atölyelerinde çalıştı. Yurt içi ve yurt dışında sanat eğitimi veren akademilerle ilişkilerini sürdürerek tutku ile bağlandığı sanatını ilerleten Bayar, özellikle natürmort resimlerinde çeşitli renk ve desendeki kumaşları resmin ana unsuru haline getirdi. Sanatçı, 1990 yılından itibaren, tutku haline getirdiği kumaşı dağlara, ovalara, denizlere ve çoklu kumaş kompozisyonlarına dönüştürerek kendine özgü bir tarz yarattı. Deniz Müzesi, resmi ve özel koleksiyonlarda eserleri bulunan Bayar, bugüne kadar 21 kişisel sergi açtı ve birçok karma sergiye katıldı. Sanatçı, çalışmalarını halen Beyoğlu-İstanbul’da bulunan atölyesinde sürdürmektedir.