Gidion’un Düğümü: Çocukluk masumiyeti hızla kaybetme durumudur

GÖRKEM MAVİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Johnna Adams’ın yazdığı, Beliz Coşar’ın çevirdiği ve Ersin Umulu’nun yönettiği Gidion’un Düğümü oyunu, 5 Şubat Çarşamba günü Müze Gazhane Meydan Sahne’de prömiyerini gerçekleştirdi. Oyun, çocuklara hakikat dayatan aile, eğitim ve medya gibi modern toplumun bütün yapılarını sorguluyor.
Johnna Adams’ın Amerikan Eleştirmenler Birliği Ödülü ile Çağdaş Amerikan Tiyatrosu Festivali’nde (CATF) Seyirci Ödülü alan oyunu “Gidion’un Düğümü”nü Ersin Umulu yönetiyor, çeviri ise Beliz Coşar’a ait. Sahnede Özge Özder ve Özgür Kaymak’ın olduğu oyunun dramaturjisi Hatice Yurtduru, ışık tasarımı Fatih Mehmet Haroğlu, dekor ve kostüm tasarımı Ahsen Nur Yaman imzasını taşıyor.
İNSAN HAKİKATİN DÜĞÜMÜNÜ ÇÖZEBİLİR Mİ?
Bir olayı tam olarak gerçekleştiği gibi algılamak mümkün mü? Hakikati, kanaatlerimizin gölgesinden çıkarabilir miyiz? Yoksa gölgeler içinde yaşarken, binlerce yıldır hakikat iddiasıyla birbirimizi mi tüketiyoruz
Gidion’un Düğümü, ilkokul 5. sınıf öğrencisi Gidion’un yazdığı tehlikeli bir öykü nedeniyle öğretmeninin annesini okula çağırması ve ikili arasında geçen gerilimli öğretmen-veli görüşmesi etrafında şekilleniyor. Ne öğretmeni Gidion’un yazdıklarını tam olarak anlayabilmiş ne de annesi onu gerçekten tanıyabilmiştir. Gidion’ın annesi ve öğretmeni, düğüm olmuş hakikati birlikte çözmeye çalışırken aslında ikisinin de Gidion’u tam olarak tanımadığını idrak etmeye başlarlar.
ÇOCUKLUK MASUMİYET DEĞİLDİR!
Gidion’un annesi, yazdığı öyküyü tehlikeli bulan ve çocukların masumca şeyler yazması gerektiğini söyleyen öğretmene verdiği cevap, oyunun önemli tartışmalarından birini ortaya koyuyor: “Çocukluk masum olmak demek değildir… Masumiyeti hızla kaybetme durumudur.”
Oyun, çocukları anlamaktan uzak kişilerin onları eğitmeye çalışmasını eleştirirken, anne ve öğretmen arasındaki sonuçsuz tartışmanın ardından, izleyiciyi de bu arayışın bir parçası olmaya davet ediyor.
“Gidion’un Düğümü”
Yazan: Johnna Adams
Yönetmen: Ersin Umulu
Çeviren: Beliz Coşar
Dramaturg: Hatice Yurtduru
Işık Tasarımı: Fatih Mehmet Haroğlu
Dekor ve Kostüm Tasarımı: Ahsen Nur Yaman
Oyuncular: Özge Özder, Özgür Kaymak