İlk Kez Sahneye Çıkacaklar: “Sıfırdan Sahneye” Bir “Gösteri”
Uluç Esen’in rejisi, Derya Özsoy ve Aysima Ateşeduran’ın asistanlığında yürütühen “Sıfırdan Sahneye” atölyesinin meyvesi olan “Gösteri”, 70 dakikalık bir “posttravmatik oyun”. Çoğunluğu, moda sahnesi oyunlarının seyircilerinden oluşan ve daha önce sahne tecrübesi olmayan bir grup insanın bir araya gelmesiyle ortaya çıkan “Gösteri”, oyunculuk ve sahneleme atölyesinin ardından hazırlandı.
Afişi Yücel Atasoy’a, ışık tasarımı İrfan Varlı’ya, Lorca ve Kavafis şiir çevirileri Uluç Esen’e ait olan oyunda, Diana Elif Karayel, Emine Ayhan, Havva Çiftçi, Lamia Su Kiriş, Murat Macit, Salih Coşkun, Seda Gül, Selda Ekincioğlu, Umut Avin, Yaren Taşdemir, Yücel Atasoy, Zehra Öztürkci, Zeynep Nisa Bayram ve Zeynep Kazan rol alıyor.
ANA FİKİR GARCIA LORCA’DAN
Atölyede ortaya çıkan metnin ana fikrini Federico Garcia Lorca’nın 1936’da İspanya iç savaşında milliyetçiler tarafından katledilişinden yıllar sonra bulunan ve 1978 yılına kadar yayınlanmayan yarım kalmış deneysel oyunu oluşturuyor. Oyun şu sözlerle anlatılıyor: “Lorca bu metninde gerçekçi, gerçeküstü, şiirsel, politik ve Brechtiyen anlamda epik öğeleri iç içe kullanarak bir tiyatro oyununun hayatın gerçekliğini ne kadar anlatabileceğini sahne ve seyirci koltuğu ayrımını ortadan kaldırmaya çalışarak sorgular. Üstelik sokakta olan bitenler tiyatro salonunun dibine kadar geldiğinde tiyatronun ne yapacağını tartışır. Biz bu yarım kalan metnin içine atölye katılımcılarının yaşadığı olaylardan resimler koyduk. Lorca’nın, Kavafis’in şiirleri ile süsledik. Sofokles, Çehov, Shakespeare ve Strindberg’in oyunlarından küçük esintiler serpiştirdik. Bir de heyecanla çarpan kalplerimizi…”
“Sıfırdan Sahneye” atölyesi “Gösteri”yi şu sözlerle tanıtıyor: “Oyun tarihte notaları bilinen ilk şarkıyla, Seikilos mezar taşına kazınmış o ezgiyle, bir cenaze töreni ile başlar. Sonra da Lorca’nın ruhuna dokunmaya çalışır. Mizahla, hüzünle, şiirle ve valsin ölçüleriyle…”.