2-26 Haziran tarihleri arasında düzenlenen Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali 2023, klasik batı müziği, caz ve blues konserlerinin yanı sıra koro ve sokak konserlerinden, panel, söyleşi, sergi ve atölye çalışmalarına ücretli ve ücretsiz birçok etkinlikten oluşan geniş bir programa ev sahipliği yapıyor.
Festivalde 5 Haziran haftası, Golden Horn Brass konseriyle başlayacak. 2006 yılında Begüm Gökmen tarafından kurulan ve faaliyetlerini bugüne dek kesintisiz sürdürmeyi başaran, Türkiye’nin ilk ve en uzun soluklu bakır nefesli beşlisi Golden Horn Brass, 5 Haziran Pazartesi akşamı 19 Mayıs Meydanı’nda vereceği ücretsiz konserle Marmarislilerin karşısında olacak.
6 Haziran Salı günü 19.30’da, yedi kadın ressamın, Frida ile kurdukları görsel diyaloğa ilişkin eserlerinden oluşan “Frida ile Diyaloglar” başlıklı serginin açılışı gerçekleşecek. Atilla Güllü’nün küratörlüğünde düzenlenen sergi, festival süresince İçmeler Kültür ve Sanat Evi’ndeki MAKSAD Sanat Galerisi’nde ziyarete açık olacak.
7 Haziran Çarşamba günü 17.30’da, Amos Antik Kenti hakkında araştırmalar yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Gürbüzer, Armutalan Kültür Merkezi’nde (AKM) festivalin teması çerçevesinde Amos üzerine bir söyleşi gerçekleştirecek. Aynı akşam, Samir Gülahmedov yönetimindeki MAKSAD Festival Orkestrası saat 20.30’da Turunç Yat Limanı’nda bir konser verecek.
7 üyesini kaybettiği 6 Şubat depreminden etkilenen bölgenin kültür-sanat alanında önemli bir temsilcisi olan ve festivale onur konuğu olarak davet edilen duyan Antakya Medeniyetler Korosu, 8 Haziran Perşembe akşamı saat 21.00’de Marmaris Açıkhava Tiyatrosu’nda seslendireceği ezgilerle kulaklara, verdiği mesajlarla kalplere hitap edecek.
9 Haziran Cuma günü 17.00’de, Amos Antik Kenti’nin etkileyici atmosferinde tarihle sanatı buluşturan bir resim atölyesi gerçekleştirilecek.
Müziğine yansıttığı enerjisiyle caz sahnesinin genç ve başarılı seslerinden Selen Beytekin ise 10 Haziran Cumartesi akşamı 21.00’de Marmaris Açıkhava Tiyatrosu’nda vereceği konserle Marmaris semalarını neşeli, canlı, ritmik melodilerle dolduracak.
Festival kapsamında Marmaris Açıkhava Tiyatrosu’nda düzenlenen biletli konserlerin biletleri Biletix’ten ve yerel satış noktalarından temin edilebilir.
MARMARİS ULUSLARARASI KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ
“Marmaris’i sanatla yeşerteceğiz” sloganıyla yola çıkan Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali (MKSF), heyecan verici ve nitelikli etkinliklerle Marmaris’e kültür-sanat ağırlıklı, uluslararası, kaliteli ve kalıcı bir kimlik kazandırmayı, Marmaris’in kent kimliğine sanatla değer katmayı hedefliyor. Marmarislilerin ve Marmaris’i ziyaret edenlerin sanat ve kültürle dolu günler geçirmelerini sağlayan festival, dünya çapındaki sanatçıları Marmarisli sanatseverlerle buluşturmayı ve yerel değerlerimizi de uluslararası düzeyde tanıtmayı amaçlıyor.
Her yıl Marmaris sınırları dahilindeki 14 antik kentten birini öne çıkarmayı hedefleyen MKSF, ikinci yılında odağına Amos Antik Kenti’ni alıyor. Tarım için çok elverişli olmayan bir coğrafyada, günümüzde hâlâ geçerli ve çevreye duyarlı yöntemleri kullanarak elde ettikleri zengin ürünler sayesinde sanatsal bir talebin yükseldiği kültürel bir gelişimi de sağlayan kentten ilham alan Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali 2023’ün teması, “Toprağın Gücünden Sanatın Büyüsüne” olarak belirlendi.
MAKSAD’ın, Marmaris Belediyesi işbirliği ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin büyük katkılarıyla düzenlediği festivalin bu yıl ana sponsoru Türkiye İş Bankası. MKSF 2023’ün platin sponsorları kategorisinde Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB), ETİ Gıda San. ve Tic. A.Ş., ve NUUP yer alıyor. Netsel Marmaris Marina, Marmaris Ticaret Odası, YDA Dalaman Havalimanı, Mey|Diageo, Koral Travel, LORYMA Resort Hotel ve Kapurcuk Marmaris’in, festivaldeki farklı etkinliklere destek sağlayarak etkinlik sponsorluğunu üstlendiği festivalin ayrıca çok sayıda kişisel ve kurumsal, yerel ve ulusal destekçisi bulunuyor.
MAKSAD HAKKINDA
1999 yılında kurulan Marmaris Kültür ve Sanat Derneği (MAKSAD), demokratik, katılımcı, üretken bir sivil toplum örgütü olarak, tüm toplumsal sorumluluk sahibi sanatsever kişi ve kurumların katkısıyla Marmaris’e kültür ve sanat ağırlıklı, kaliteli ve kalıcı bir kimlik kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda üye ve konuk sanatçılardan oluşan MAKSAD Oda Orkestrası tarafından 100’ün üzerinde konser verilmiş; yedi kez Marmaris Ulusal Bale Günleri düzenlenmiş; üç kez Ulusal Cahit Koparal Flüt Yarışması düzenlenmiş; çeşitli ulusal ve uluslararası klasik müzik ve koro konserlerine ev sahipliği yapılmış; çocuk ve gençlere müzik ve bale eğitimleri verilmiştir.
2019 yılında göreve gelen yönetim kurulunca alınan bir kararla Marmaris Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali düzenlenmesine karar verilmiş ancak tüm hazırlıklara karşın pandemi dolayısıyla 2020 ve 2021 yıllarında festival gerçekleştirilememiştir. İlki 10 – 30 Haziran 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen festival 32 etkinlikte 200’e yakın sanat insanını, 20.000’nin üzerinde seyirciyle buluşturmuştur.