Şuan Okunan
Pınar Öğünç’ten 35 hayat hikayesi: Pandemi Zaiyatı

Pınar Öğünç’ten 35 hayat hikayesi: Pandemi Zaiyatı

Gazeteci yazar Pınar Öğünç’ün pandeminin hemen başında ve birinci yılında 35 emekçiyle yaptığı görüşmeler kitap oldu. Emekçilerin çileleri, öfkeleri, umutsuzlukları anlatan hikâyeler ortaya çıkaran Pınar Öğünç, kitabında insanların özlemlerini, uyanışlarını, kendilerini güçlü hissetmelerini sağlayan deneyimlerini, geleceğe dair düşündüklerini de anlatıyor. Salgın hayatının ağır yükünü ve riskini göğüsleyen sağlık çalışanlarından kargocu ve postacılara, evde çalışanlardan mesafesiz, önlemsiz çalıştırılan mavi yakalılara pek çok emekçi kitapta yerini alıyor.

“Bu, yıllardan herhangi biri değil. Unutmayacağız. Belki unutma fiilini ortadan kaldıracak denli buna dönüşeceğiz. Belki geleceği tahayyül gücümüzü hatırlamanın bir yolunu bulacağız, değiştireceğiz. Varlığını, her veçhesiyle sömürgeciliğe, cinsiyetçi iş bölümüne, derin bir eşitsizliğe ve milyarlarca insanı alternatifin imkânsızlığına ikna edebilmesine borçlu olan bu düzen, kötücül bir virüs gibi ruhlarımızı ve bedenlerimizi sarmışken ‘iyileşmek’ nasıl mümkün olacak?”

Pınar Öğünç

PINAR ÖĞÜNÇ KİMDİR?

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu. 22 yaşında, bir haber dergisindeki iş görüşmesine yazdığı hikâyelerle giderek gazeteciliğe başladı. 1997’den bu yana çeşitli dergi ve gazetelerde muhabir, editör, köşe yazarı olarak çalıştı. 2008’de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin seçtiği “En İyi Röportaj Ödülü”nün ve 2015’te Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin Evrim Alataş adına verdiği “Ayrımcılığa Karşı Ödül”ün sahibi oldu. Kitapları: Jet Rejisör Çetin İnanç (röportaj, Roll Kitapları, 2006; İletişim Yayınları, 2016), İnce İş (röportaj, İletişim, 2009), Asker Doğmayanlar (röportaj, Hrant Dink Vakfı Yayınları, 2013), Aksi Gibi (öykü, İletişim, 2015), Cotturuk Defterleri (Can Çocuk, 2019), Beterotu (öykü, İletişim, 2019).

Ayrıca Bakınız

 


Tüm Hakları Saklıdır 2024 - Tasarım: Merhaba Grafik