Tiyatro Merdiven kantoyu yaratan Peruz Hanım’ı sahneye taşıyor

Türkiye’deki kanto geleneğinin öncüsü, Ermeni sanatçı Peruz Terzakyan’ın hayatı tiyatro sahnesine taşınıyor. Tiyatro Merdiven, Sibel Tomaç’ın yazdığı oyunu, Azime Handen Delipınar’ın rejisiyle izleyici ile buluşturmaya hazırlanıyor. “Peruz Hanım” oyununun prömiyeri 15 Mart günü Şişli Tiyatrosu’nda yapılacak.
Tiyatro sahnesinde kadınların olabileceğini gösteren Peruz Hanım, kantocu olarak Peruz, Kantocu Peruz, Perviz Hanım ve Afet-i Devran Peruz giib isimlerle biliniyordu. 1870-1912 tarihleri arasında sahneye çıkan Peruz Hanım, Galata tiyatroları ile Direklerarası’nda sahne alıyordu. Kantolarını kendi yazıp, besteleyen, Sahne-i Alem isimli bir gösteri grubu kuran Peruz Hanım, bu grupta Flora, Violet, Küçük Virjin, Amelya gibi kantocularla çalışıyordu. İlk bestelediği kantosu “Kalb-i viranım yanıyor, yok bana rahm eyleyecek” ile bilinen Peruz Hanım’la birlikte Şamran, Minyon Verjin, Violet, Amelya, Flora ve diğer pek çok kadın sanatçı o yıllarda ön yargıları kırdılar ve tiyatroda kadınların da var olmasını sağladılar. Bazılarının hikayeleri detaylı olarak bugünlere ulaşırken, bazıları tarihin tozlu raflarında kaybolup gitti.
AFET-İ DEVRAN PERUZ HANIM
Gülhane Hatt-ı Hümâyûnu’yla başlayan modernleşme serüveninin sancıları arasında cesaretleriyle öncü bir rol oynayan kantocular, Balkan Savaşları, Dünya Savaşı, mütareke yılları, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde Tuluat Tiyatroları’nda kendilerini gösterdiler. Çağdaş Türkiye Tiyatrosu inşa edilirken 42 yıl sahnede kalıp Afet-i Devran namını yürüten Peruz Hanım, öncü bir rol üstlendi.
“Hep harcadık, biriktiremedik. Hadi bakalım sadece hayatta kalmakla yetinmeyin. Bir şeyler yapın, hatırlayın… Siz de istifleyin. Afet-i Devran Peruz Hanımı, Şamranı, Virjini, Amelyayı, Zarifeyi ve daha kimler, kimleri… Tiyatro ve kanto Peruz un burasındaydı. Yani içinde. Gökten üç elma düşmüş… Biri anlatana, biri dinleyenlere, biri de Peruz’un başına düşmüş.” diyen Tiyatro Merdiven, geçmişe bir saygı duruşu olarak Peruz Hanım’ı sahneye taşıyor. Peruz Hanım’la birlikte Hamdi Efendi, Kel Hasan Efendi, Şahinyan, Dümbüllü, Bıçakçı Petri, Verjin gibi dönemi önemli figürleri de sahnede yerini alıyor.
15 MART’TA PRÖMİYER YAPIYOR
Sibel Tomaç’ın yazdığı, Azime Handan Delipınar’ın yönettiği, oyunun uyarlaması ve dramaturjisi Emin Taşdemir’e ait. Yasemin Emer, Selçuk Delipınar, Gürkan Sinan, Zeynep Eylül Çırak, Ege Delipınar ve Barış Aksu’nun rol aldığı oyunun Karagöz tasvir ve uygulamalarıyla dekor tasarımı Ata Camuz’a ait. Kostüm tasarım ve uygulama ise Azime Handan Delipınar imzasını taşıyor. Oyunun ışık tasarımı Gürkan Özgen, ışık uygulama Ege Delipınar’a ait. Dans ve koreografi ise Caner Peçenek’e ait. Nazlı Ümit’in tarih ve dönem danışmanlığı, Serli Neta Nişanyan’ın şive danışmanlığı yaptığı oyunun prömiyeri 15 Mart’ta Şişli Tiyatrosu’nda.
“Peruz Hanım”
Yazan: Sibel Tomaç
Yöneten: Azime Handan Delipınar
Dramaturg ve Uyarlayan: Emin Taşdemir
Oyuncular:
Yasemin Emer:Peruz , Anjelik
Selçuk Delipınar:İstifçi, İbiş ,Arman , Zabit
Gürkan Sinan :Hamdi Efendi, Kel Hasan Efendi, Şahinyan, Dümbüllü, Karagöz, Bıçakçı Petri
Zeynep Eylül Çırak: Çığırtkan, Verjin, Hizmetçi, Genç Kantocu, Eliza, Genç Hayran
Ege Delipınar: Genç Hayran
Barış Aksu: Genç Hayran
Dekor Tasarım ve Uygulama: Ata Camuz
Karagöz Tasvir Tasarım ve Uygulama: Ata Camuz
Kostüm Tasarım ve Uygulama: Azime Handan Delipınar
Işık tasarım : Gürkan Özgen
Işık Uygulama: Ege Delipınar
Bıçakçı Petri Beste: Barış Aksu
Dans ve Koreografi: Caner Peçenek
Grafik Tasarım: Barış Aksu
Fotoğraf: Oğulcan Delipınar
Tarih ve Dönem Danışmanı: Nazlı Ümit
Şive Danışmanı: Serli Seta Nişanyan
Oyun Süresi: 80 dakika
Yaş Sınırı: +16