Şuan Okunan
Ankara DT’de kimse korkmasın diye sürekli saklanan bir Öteki!

Ankara DT’de kimse korkmasın diye sürekli saklanan bir Öteki!

GÖRKEM MAVİ

Ankara Devlet Tiyatrosu, Ayşegül Çelik’in yazdığı, İsmet Numanoğlu’nun yönettiği “Öteki” oyunuyla toplumun ötekileştirdiklerini duygusal bir yaklaşımla sahneye taşıyor. İki ve üç katmanlı şeffaf perdelerle zenginleşen sahne tasarımı oyunun görsel dünyasını güçlendirirken, ışık ve ses tasarımları da bu dünyayı destekliyor.

“Kimse korkmasın diye sürekli saklanıyorum” sözleriyle, dış görünüşü nedeniyle toplumdan, hatta bazen en yakınlarından bile dışlanan bir çocuğun dünyasını anlatan oyunda, herkes “Öteki”ye önyargıyla yaklaşırken, yalnızca görme engelli bir hukuk fakültesi mezunu genç adil davranıyor. Adaletin ancak insanlara kim olduklarından bağımsız bakıldığında mümkün olabileceği mesajını veren oyun, aynı zamanda evrensel adalet ilkeleri hakkında da seyirciye önemli bir ders sunuyor.

KATMANLI ŞEFFAF PERDELERDEN YANSIYANLAR

Oyunun sahne tasarımındaki iki, bazen de üç şeffaf perde kullanımı görsel açıdan önemli bir zenginlik sunuyor. Öndeki perdede oyun devam ederken, arkadaki perdede sahnenin duygusu etkili bir şekilde seyirciye aktarılıyor. Özge Şenol’un dekor ve kostüm tasarımı ve Osman Uzgören’in ışık tasarımı, Gürkan Çakıcı’nın müzikleri, Deniz Alp’in koreografisi oyunu güçlendiren unsurlar olarak öne çıkıyor. Sahnede kurulan dünyaya eşlik eden kalabalık oyuncu ve dansçı kadrosu da oldukça başarılı. Yeşim Arsoy Baltacıoğlu’nun makyaj tasarımı da mesajı görünür kılan bütünleyici unsurlardan.

Toplumun ötekileştirme konusundaki karanlık yüzünü anlatan “Öteki” oyununda ikinci perde ilk perdenin devamlı olmaktan ziyade yeni bir hikayenin sahneye taşındığı duygusu yaratıyor. İki buçuk saat süren 2 perdelik oyunda temanın yeterince net ve basit oluşturulamaması oyunun gereğinden uzun hissettirmesine neden olurken, bazı yerlerde de eklektik hissi doğuruyor. Konuyla ilgili her şeye değinme, herşeyi açıklama ve mesajı sürekli tekrarlama durumu anlatım gücünü zayıflatıcı bir unsur olarak göze çarpıyor, çünkü aslında hikayeler seyircinin aklında tamamlanır ya da devam eder.

* 13 yaş üzerine uygun olan “Öteki” oyununu, 28 Şubat, 2, 11, 14, 16, 25 ve 28 Mart günleri Büyük Tiyatro’da, 18, 19, 20, 21 ve 22 Mart günleri de Cüneyt Gökçer Sahnesi’nde izlemek mümkün.

Öteki”

Yazan: Ayşegül Çelik

Yöneten: İsmet Numanoğlu

Işık Tasarımı: Osman Uzgören

Dekor & Kostüm Tasarımı: Özge Şenol

Ayrıca Bakınız

Müzik: Gürkan Çakıcı

Koreografi: Deniz Alp

Makyaj Tasarımı: Yeşim Arsoy Baltacıoğlu

Yönetmen Yardımcısı: Buse Çağla Çelik

Oyuncular: Egemen Büyüktanır, Cem Sel, Damla Ece Hacat, Musa Öney, Furkan Ulu, Çağdaş Kılıç, Başak Gürdal Duranoğlu, Meray Tunç, Orhan Kocabıyık, Serkan Ekşioğlu, Uğur Bakır, Handan Kılıç, Yaren Çırakman, Demirel Işık, İlyas Zeki Karaca, Hakan Sağlam, Evren Dalkıran

Dansçılar: Buket Ulusoy, Onat Konak, Bersu Sude Koçer, Duru Öykü Koç, Demirel Işık, Yaren Çırakman


Tüm Hakları Saklıdır 2024 - Tasarım: Merhaba Grafik