Şuan Okunan
Darwin’in Eserleri Türkçede İlk Kez Bir Arada: İlk Kitap Beagle Yolculuğu

Darwin’in Eserleri Türkçede İlk Kez Bir Arada: İlk Kitap Beagle Yolculuğu

Ayrıntı Yayınları, Bilim dizisi kapsamında yayımladığı Beagle Yolculuğu’nun (1845) ardından Türlerin Kökeni (1859), İnsanın Türeyişi (1871) ve İnsan ve Hayvanlarda Duyuların İfadesi (1872) kitaplarını da basarak külliyatı tamamlayacak.

Güney Amerika (Brezilya, Arjantin, Şili, Peru, Ekvator…), Galapagos Takımadaları, Havai, Yeni Zelenda, Avustralya gibi dünyanın birçok bölgesini dolaşarak bitki ve hayvanları toplamak, onları değerlendirerek gözlemlerini teorik bir çerçeveye oturtmak 22 yaşındaki Charles Darwin’in temel amacıydı. Bugünün koşullarında kolaymış gibi görünen bu gezi, o günlerde büyük bir özveri gerektiriyordu. Beş yıl süren bu gezi sırasında genç Darwin deniz tutması dahil bir dizi hastalığa katlanmak zorunda kalmıştı. Bir yanda daha önce görmediği olağanüstü canlılarla tanışıp onları Doğa Tarihi Müzesi’nin en önemli koleksiyonu olarak derlerken, diğer yanda İspanyol işgalcilerin yerli halklar üzerindeki baskı ve katliamlarına, köleliğin iğrenç yüzüne tanık olur.

Beagle Yolculuğu, raflarda ve internet satış sitelerinde!

CHARLES DARWIN HAKKINDA

Charles Robert Darwin (12 Şubat 1809, Shropshire – 19 Nisan 1882, Downe), İngiliz biyolog ve doğa tarihçisidir. Doğal seçilim yoluyla evrim kuramının kurucusudur.

İnsan dahil tüm canlı türlerinin doğal seçilim yoluyla bir ya da birkaç ortak atadan evrildiğini öne sürmüş ve o günün şartlarına göre bu teoriyi destekleyen pek çok kanıt sunmuştur. Darwin’in fikirleri üzerine inşa edilen modern evrim teorisi, bugün biyoloji biliminin temeli ve birleştirici öğesidir. Evrimin gerçekleştiği olgusu Darwin hayattayken, doğal seçilim teorisinin evrimin ana açıklaması olması ise 1930’lu yıl­larda bilim dünyası tarafından kabul görmüştür. Darwin’in orijinal teorileri modern evrimsel biyolojinin temelini oluşturmakta, hayatın çeşitliliği üzerine birleştirici bir mantıksal açıklama sunmaktadır.

Darwin’in doğa tarihine duyduğu ilgi, önce Edinburgh Üniversitesi’nde tıp, sonra Cambridge Üniversitesi’nde teoloji okurken gelişti. Beagle gemisinde yaptığı beş senelik yolculuk sırasında, zamanın meşhur jeoloğu Charles Lyell’ın ortaya attığı, geçmişteki jeolojik süreçlerin bugünkülerle aynı olduğunu savunan teoriyi destekle­yecek pek çok gözlem yaptı ve iyi bir jeolog olarak ünlendi. Aynı yolculukta, canlıla­rın coğrafi dağılımı ve fosiller üzerine yaptığı dikkatli gözlemler sonucunda, türlerin birbirine dönüşümüyle ilgilenmeye başladı ve 1838’de doğal seçilim fikrini geliştir­di. Daha önce benzer fikirlerin “sapkınlık” olarak nitelendirildiğini ve bastırıldığı­nı görmüş olduğundan, uzun süre fikirlerini en yakın arkadaşları dışında kimseye açmadı. Olası itirazlara güçlü cevaplar verebilmek için araştırma yapmaya ve kanıt aramaya başladı. 1858’de Alfred Russell Wallace’tan aldığı bir mektubu okuyunca, Wallace’ın da onunkine benzer bir teori geliştirdiğini anladı ve nihayet teorisini ya­yımlamaya karar verdi.

Ayrıca Bakınız

Eserleri: Beagle Yolculuğu (1845), Türlerin Kökeni (1859), İnsan Soyu ve Cinsel Seçilim (1871) ve İnsan ve Hayvanlarda Duyguların İfadesi (1872).

Darwin’in mezarı bugün, John Herschel ve Isaac Newton gibi isimlerle beraber Westminster Kilisesi’nde yer almaktadır.

EDWARD O. WILSON HAKKINDA

Edward Osborne Wilson (10 Haziran 1929-26 Aralık 2021) Amerikalı biyolog ve yazardır. Wilson, birçok kez “yeni Darwin”, “Darwin’in doğal varisi” veya “21. yüzyılın Darwin’i” diye anılan etkili ve ünlü bir biyologtur. Biyoloji bilimindeki uzmanlığı zoolojinin karıncalarla ilgili çalışma alanı olan mirmekoloji idi. Kendisi bu konuda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri sayılmıştır ve bu çalışmalarından dolayı ona “Karınca adam” lakabı takılmıştır.


Tüm Hakları Saklıdır 2024 - Tasarım: Merhaba Grafik