Ebedi Barış’ın sağlanabileceği tek yer mezarlıktır!

GÖRKEM MAVİ
Juan Mayorga’nın yazdığı, Yunus Emre Bozdoğan’ın yönettiği “Ebedi Barış” oyunu, İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından Ankara Şinasi Sahnesi’ne taşınıyor. Oyun Immanuel Kant’ın dünyaya önerdiği “Ebedi Barış” kavramına eleştirel bir cevap veriyor. Selen Korad Birkiye’ni dramaturjisini yaptığı oyunun dekor tasarımı Cenk Oral, kostüm tasarımı Ceren Karahan, ışık tasarımı Akın Yılmaz, müzikleri ise Oktay Köseoğlu imzasını taşıyor. Oyunun görsel efekt tasarımı Fatih Veli Ölmez’e, video, çekim, kurgu işleri ise Haluk Orbay’a ait.
“Ebedi Barış” oyununun konusu kısaca şöyle; anti-terör ekibine alınacak üç köpek bir kafese konur. Her birinin farklı özellikleri vardır: Biri güçlü ve agresif olup, ilkel şiddeti temsil eder; diğeri, iyi koku alma yeteneğiyle fırsatçı ve pragmatist yönünü yansıtır; sonuncusu ise muhakeme becerisiyle idealist ve ahlaki yanı simgeler. Kant’ın dünyaya önerdiği ise bu üçüncü köpektir; yani, idealizmi ve etik değerleri savunan, barışı ve adaleti sağlamak için muhakeme ve vicdanla hareket eden yaklaşımdır. Ama köpeklerin sadece bir tanesi ekibe alınacaktır, diğerlerinin sonu ise muamma..
KANT’IN BARIŞ HAYALİ
Immanuel Kant’ın eserinden alınan ve oyuna adını veren “Ebedi Barış” kavramı, dünyada kalıcı barışın nasıl sağlanabileceğine dair ortaya konmuş bir kavram. Kant, genel yaklaşımında olduğu gibi, Ebedi Barış’ın, tüm insanlar için geçerli olan evrensel ideallerin ve prensiplerin temel alınması gerektiğini savunur. Bu ideallerin ve prensiplerin etrafında şekillenen normlar ve kanunlarla, devletler ve bireyler arasındaki ilişkilerde adalet, özgürlük ve güvenlik gibi değerleri güvence altına almayı amaçlar.
“SAĞLANABİLECEĞİ TEK YER MEZARLIKTIR”
“Ebedi Barış” oyunu, güvenlik, adalet ve özgürlük ilkelerinin çatışmasını sahneye koyarak, Immanuel Kant’ın dünya barışı için önerdiği yaklaşıma karamsar bir yanıt verir. “Ebedi Barış’ın sağlanabileceği tek yer mezarlıktır” sözüyle, bu kavramlar arasındaki çatışmanın kaçınılmaz olduğunu ve Ebedi Barış’ın mümkün olmadığını vurgular. Kanunları korumak adına, arada bir kanunları askıya almak gerekebilir!
Oyun, “Kötü kimdir? Ya iyi? Sizce emirleri uygulamak ve ahlaki doğruluk arasında nasıl bir seçim yapmalı? Tarafsız kalınabilir mi? Daha da önemlisi ebedi barışı sağlamak mümkün olabilir mi?” gibi sorularla izleyiciyi bu zor soruların yanıtlarını aramaya davet ediyor.
“Ebedi Barış”
Yazan: Juan Mayorga
Çeviren: Canan Şahin
Yöneten: Yunus Emre Bozdoğan
Dekor Tasarımı: Cenk Oral
Kostüm Tasarımı: Ceren Karahan
Işık Tasarımı: Akın Yılmaz
Müzik Oktay Köseoğlu
Görsel Efekt Tasarımı Fatih Veli Ölmez
Video-Çekim-Kurgu: Haluk Orbay
Dramaturg: Selen Korad Birkiye
Yönetmen Yardımcıları. Burçak Dilekli, Fatih Topçuoğlu
Asistan: Ece Sarıçoban
Oyuncular: Alp Ünsal, Doruk Nalbantoğlu, Emin Gürsoy, Fatih Topçuoğlu, Murat Yatman