Şuan Okunan
Kültür Sanat Fonu: SoFİ, Oyuncular Sendikası ve Tiyatro Vakfı destek alacak

Kültür Sanat Fonu: SoFİ, Oyuncular Sendikası ve Tiyatro Vakfı destek alacak

Sivil Toplum için Destek Vakfı’nın kültür-sanat kurumlarının ve bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarının (STK) projelerini desteklemek amacıyla Turkey Mozaik Foundation iş birliği, bireysel ve kurumsal bağışçıların desteğiyle hayata geçirdiği Kültür Sanat Fonu’nun 2024 döneminde desteklenecek STK’lar belirlendi. Hibe kapsamında Oyuncular Sendikası’na, Sosyal Fayda için İletişim Derneği’ne ve Türkiye Tiyatro Vakfı’na toplam 2.003.100 TL hibe desteği sağlanacak.

KADINLAR, GÖLGELER, DUVARLAR

Oyuncular Sendikası(Kadınlar, Gölgeler ve Duvarlar Projesi):
Oyuncular Sendikası (OS) performans sanatçıları için adil ve sürdürülebilir çalışma koşulları oluşturmayı; iş güvenliği, çocuk oyuncu hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği ve sansür gibi sektördeki sorunlara çözüm üretmek amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Sağladığımız hibe desteğiyle Kadınlar, Gölgeler ve Duvarlar projesini hayata geçirecek olan OS, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılığa dikkat çekmek ve bu konularda farkındalık oluşturmak amacıyla dört kısa tiyatro oyunu sahneleyecektir. Oyun metinlerini, ötekileştirilmiş ve/veya marjinalleştirilmiş kadınlarla yapılan derinlemesine görüşmelerden yola çıkarak oluşturacak ve karakterlerin hayatlarının geçtiği mekanlarda sahneleyecektir. OS, proje sonunda izleyicilerin toplumsal cinsiyet algısını ölçecek ve elde edilen bulguları bir lansman gecesinde kamuoyuyla paylaşacaktır.

SAHNE SANATÇILARININ YENİ MEDYA KAPASİTELERİ

Sosyal Fayda için İletişim Derneği(Sahne Sanatçılarının Yeni Medya ve İletişim Kapasiteleri):
Sosyal Fayda için İletişim Derneği (SoFİ), iletişimin gücünü kullanarak toplumsal fayda sağlamak ve toplumsal sorunlara çözümler üretmek amacıyla çalışmalarını yürütüyor. SoFİ sağladığımız hibe desteğiyle Sahne Sanatçılarının Yeni Medya ve İletişim Kapasiteleri projesini hayata geçirecektir. Proje kapsamında bağımsız ve sosyal fayda odaklı sahne sanatçılarının ve sanatçı topluluklarının yeni medya ve iletişim kapasitesini güçlendirecektir. Bu amaç doğrultusunda Sofi, İstanbul’da bulunan ve seyirci kapasitesi maksimum 300 olan, 70 bağımsız tiyatro sahnesinin yeni medya kullanım alışkanlıkları, sosyal medya etkinlikleri ve geleneksel medyayla olan ilişkilerini araştıracak ve sonuçları kamuoyuyla paylaşacaktır. Aynı zamanda sahne sanatçılarının görünürlüklerini artmasına katkı sağlamak amacıyla hedef kitle analizi, sosyal medya içerik üretimi, yapay zekâ destekli araçlar, medya ile ilişkiler, görsel içerik hazırlama, dijital reklam bütçesi yönetimi ve kriz iletişimi gibi konularda 225 sanatçıya yönelik çevrimiçi ve yüz yüze eğitimler düzenleyecektir. SoFİ eğitim içeriklerini araştırma sonuçları ve katılımcı ihtiyaçlarına göre hazırlayacaktır.

Ayrıca Bakınız

TİYATRO HAZİNEMİZDEN SERGİSİ VE ETKİNLİK SERİSİ

Türkiye Tiyatro Vakfı(“Tiyatro Hazinemizden” Sergisi ve Etkinlik Serisi Projesi)
Türkiye Tiyatro Vakfı (TTV), Türkiye tiyatrosu arşivini bir arada tutmak, onu zenginleştirmek, paylaşıma açmak, bilgi üretimine ortam sağlamak ve oluşturulacak bu kültürel birikimi gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla çalışmalarını yürütüyor. TTV sağladığımız hibe desteğiyle kaybolma riski taşıyan kişisel arşivlerin yetkin kurumlar tarafından korunmasını teşvik etmek, geniş kitlelere ulaşarak bir tiyatro müzesi fikrini kamuoyuna sunmak ve böylece Türkiye’nin kültürel mirasını sürdürülebilir şekilde korumak amacıyla “Tiyatro Hazinemizden” Sergisi ve Etkinlik Serisi projesini hayata geçirecektir. TTV Sergi aracılığıyla, Genco Erkal’a Saygı Köşesi, Genç Oyuncular Tiyatro Topluluğu, Konuşan Fotoğraflar, Kadın Hamletler ve Bilinmeyenler gibi temalarla tiyatronun önemli yönlerini ziyaretçilere sunacaktır. Ayrıca, etkinliklerle etkileşimli bir yapıya kavuşturulacak olan sergi, Türkiye Tiyatro Müzesi ve Araştırma Merkezi fikrini somutlaştırarak, yerel ve merkezi yönetimlerde alana dair farkındalık oluşmasına katkı sağlayacaktır.


Tüm Hakları Saklıdır 2024 - Tasarım: Merhaba Grafik