İstanbul’un ilk art nouveau yapısı Casa Botter’de Levent Çalıkoğlu küratörlüğünde gerçekleşen “Botter Sergileri” serisinin üçüncüsü olan “Solo Botter: Komet” sergisi ziyarete açıldı! 2022’de kaybettiğimiz sıradışı sanatçının 1960’lı yıllardaki erken dönem eserlerinden “alto modern” adını verdiği beyaz fonlu kavramsal minimalist resimlerine uzanan özel bir seçki sunan sergi, 12 Ocak 2025’e kadar görülebilecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İBB Miras’ın restore ederek sanat yaşamımıza kazandırdığı Casa Botter’de ünlü ressam Komet’e dair önemli bir sergi açıldı. “Botter Sergileri” serisinin üçüncüsü olarak açılan “Solo Botter: Komet” sergisinin küratörlüğünü Levent Çalıkoğlu yapıyor. Sergide 2022 yılında hayata veda eden Komet’in 1960’lı yıllardan başlayarak ürettiği resimlerden “alto modern” adını verdiği beyaz fonlu kavramsal minimalist resimlerine geniş bir seçki yer alıyor.
ELEŞTİREL POLİTİK FİGÜR RESMİNİN TEMSİLCİSİ
Asıl adı Gürkan Coşkun olan Komet, 1941 yılında Çorum’da doğdu. 1960–1967 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde Halil Dikmen ve Zeki Faik İzer Atölyeleri’nde çalıştı. Dışavurumcu anlayışın egemen olduğu figüratif yapıtlarıyla tanınır. 1970 sonrası şekillenen eleştirel-politik figür resmi anlayışının en önemli temsilcilerinden biri olan Komet, gerçek ile düşgücünü, ciddiyet ile kuralsızlığı, melankoli ile absürtlüğü, gizem ile şiirsel bir evreni iç içe ören sıradışı bir ressam. Resim sanatını edebiyat, şiir ve felsefeyle yakınlaştıran, sadece tuvalde değil çağdaş sanatın video, enstalasyon ve performans gibi farklı ifade alanlarında modern yaşamın kural ve kalıplarını eleştiren, döneminin yerleşik sanatçı tanımını kırmaya çalışan disiplinlerarası bir kişilik… Erken tarihli resimlerinde, göç ve birey-iktidar ilişkilerini hatırlatan kalabalık figür gruplarını resimleyen sanatçı, “Komet resmi” denilince ilk akla gelen kendine özgü düş imgeleriyle yüklü resim atmosferini de yine bu yıllarda oluşturur.
1971’de Vincence Üniversitesi Plastik Sanatlar Bölümü’nde okumak için devlet bursu ile gittiği Paris’te tüm yaşamı boyunca seveceği ve tekrar tekrar başvuracağı bir kaynak olarak gördüğü, erken dönem İtalyan Rönesans ressamlarını keşfeder. Resimlerindeki figürler belirsiz bir olay örgüsü içerisinde masal ya da efsanelerdeki kahramanlar gibi hem herhangi bir insanı hem de hiç kimseyi temsil etmektedir. Bürokrat tipli erkekler, modern görünümlü kadınlar, birbirinden sevimli canlılar bazen bir orman peyzajının önünde bazen de medeniyetten uzak ıssız bir doğa kesitinin içerisinde varolur. Zaman durmuş, geçmiş ve gelecek sanki aynı kompozisyon ve olay örgüsü içerisinde akmaya başlamıştır.
60 SERGİ AÇTI, EŞSİZ ESERLERE İMZA ATTI
Sanatçı 1973’ten 1981’e değin sırasıyla Yeni-Romantik, Yeni-Dışavurumcu ve Post-Modernist anlatımların egemen olduğu resimler yapmış, bu tarihten sonraysa bütünüyle bağımsız bir anlatıma ulaşmıştır. Türkiye’de ve yurtdışında toplam 60 sergi açmıştır. Eserleri; Lozan Canton Müzesi, Viyana Modern Sanatlar Müzesi, Kopenhag Grafik Sanatlar Müzesi, Paris Modern Sanatlar Müzesi ve İstanbul Modern gibi müzelerde yer almaktadır. Komet, 25 Eylül 2022’de 81 yaşında İstanbul’da yaşamını yitirdi.
İBB Kültür ve İBB Miras ev sahipliğinde düzenlenen “Solo Botter: Komet” sergisi, 18 Eylül 2024 – 12 Ocak 2025 tarihlerinde pazartesi hariç her gün 10.00 – 19.00 saatleri arasında Casa Botter’de ücretsiz olarak ziyaretçilerini bekliyor.
CASA BOTTER
Özgün adı Maison Botter (Casa Botter) olan Botter Apartmanı, II. Abdülhamid Dönemi’nde sarayın resmi terzisi ve modacısı olan Jean Botter için yaptırıldı. İstanbul’un ilk modaevi olarak bilinen ve dönemin modasına yön veren “Botter Modaevi”ne ev sahipliği yapan Botter Apartmanı, 1900-1901 yılları arasında İtalyan Mimar Raimondo D’Aronco tarafından tasarlandı; İstanbul’da artnouveau akımının hayata geçirildiği ilk yapı olarak kent hafızasında yerini aldı. 19. yüzyıl sonuyla 20. yüzyıl başlarında etkili olan, siyasal ve ekonomik gelişmelerin sonucu olarak İngiltere’den Orta Avrupa’ya yayılan art nouveauakımı, farklı kaynaklardan beslenen bir üslubun ifadesiydi. Asimetri, eğrisellik, çizgisellik, kıvrımlar ve bükülmelerle doğanın akıcılığıyla uyumlu bir estetik geliştiren akım, İstanbul’un sivil mimarisini de etkiledi. D’Aronco’nun Fransız-Belçika etkileriyle Viyana Okulu’nu sentezlediği Botter Apartmanı’nın cephesi de bu akımın genel özelliklerini yansıtıyor. İBB Miras tarafından sürdürülen restorasyon çalışmalarının ilk etabında “Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi” olarak 2023 yılında kapılarını açan Botter Apartmanı’nın zemin katında sergi salonu, birinci katında ise Cumhuriyet’in 100. Yıl coşkusunun nabzını tutan çalışma alanları yer alıyor.