Hayal ile gerçek arasında: Yastık Adam
Seyirciyi refleksif düşünmeye sevk eden “Yastık Adam”, rahatsız edici olduğu kadar insanı tekrar ve tekrar sorgulamaya iten, seyiricisini içine çeken canlı ve dinamik bir oyun.
GÖRKEM MAVİ
Bambu Tiyatro’nun sevilen oyunu “Yastık Adam”, “Gerçek hayatta mutlu son yoktur” diyen ana karakteriyle izleyiciyi esaslı bir sorgulamaya sevk ediyor. Martin McDonagh’ın yazdığı, Yusuf Eradam’ın çevirdiği, Ozan Demircioğlu’nun yönettiği “Yastık Adam” oyunu son kez seyirci ile buluştu. Tansel Aytekin, Göktuğ Metin, Burgaç Döğüşcü ve Hüseyin Oçan’ın rol aldığı oyun, 17 Mayıs’ta Ankara Bambu Sahne’de son kez seyirci ile buluştu. Seyirciler tarafından uzun süre alkışlanan oyuncular için duygusal bir son oyun oldu.
“Yastık Adam” oyunu, iki polis dedektifinin öykü yazarı Katurian adlı yazarı sorgulaması etrafında dönüyor. Sorgulamanın nedeni; Katurian’ın yazdığı bir öykünün, yakın zamanda işlenen çocuk cinayetine çok benziyor olması. Katurian, sırf bu benzerlik yüzünden suçlanamayağını söylerken, olay daha da derinleşip karmaşık bir hale geliyor. Bu karmaşa da oyunu sürükleyici bir hale getirirken, seyirciyi de oyunun içine çekip, ahlaki çatışmaların her iki tarafına da götürüp, getiriyor.
“GERÇEK HAYATTA MUTLU SON YOKTUR”
Diğer taraftan, tek hayali iyi bir öykü yazarı olmak olan Katurian’ın iç dünyasında da yolculuk yapıyoruz oyun boyunca. Polisin hikayelerin devamlı kötü sonla bitmesinin sorgulanması üzerine “Gerçek hayatta mutlu son yoktur” diye cevap veriyor Katurian. Oyunun sonuna kadar aslında ne olduğunu ve olacağını gerginlik bir içinde beklerken, Katurian’ın yazarlık konusundaki fikirlerini de duyuyoruz. Katurian “Sadece biyografi yazan yazar, ancak aptal bir yazardır” diyerek yazarlığın daha çok bir kurma sanatı olarak gördüğünü vurgularken, romandaki cinayetlerin de aslında bir kurgu olabileceği düşüncesi de oluşuyor seyircide. Oyun boyunca seyirciyi hayal ve gerçek arasında götürüp getirmeyi başarıyor yazar.
Sorgulama ilerledikçe cinayetlerinin de akışı da değişip, evrilmeye başlıyor. Dedektif polisler ve hatta seyirci de olayların bir parçası olmaya başlıyor. Seyirciyi refleksif düşünmeye sevk eden “Yastık Adam”, rahatsız edici olduğu kadar insanı tekrar ve tekrar sorgulamaya iten, seyiricisini içine çeken canlı ve dinamik bir oyun. Bu yüzden yazıldığı 2003 yılından beri bir çok tiyatroda oynanan “Yastık Adam”, çok beğenilen bir tiyatro oyunu olagelse de Bambu Sahne’deki perdesini şimdilik kapattı.
“Yastık Adam”
Yazan: Martin McDonagh
Ayrıca BakınızÇeviren: Yusuf Eradam
Yönetmen: Ozan Demircioğlu
Işık Tasarımı: Celal Can Tanrıverdi
Oyuncular: Tansel Aytekin, Göktuğ Kemal Metin, Burgaç Döğüşçü, Hüseyin Oçan