Şuan Okunan
Soykırıma tarihsel perspektiften bakış: Gazze Felaketi

Soykırıma tarihsel perspektiften bakış: Gazze Felaketi

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Profesörü Gilbert Achcar’ın Gazze Felaketi: Soykırımı Tarihsel Perspektiften Okumak adlı güncel çalışması, Ayrıntı Yayınları’ndan çıktı. Çalışma, Hamas’ın7 Ekim 2023’te gerçekleşen İsrail’e yönelik saldırısının ardından Gazze’de yaşanan yıkımı, olayların tarihsel ve jeopolitik bağlamında derinlemesine inceliyor. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını, gelişmiş bir askeri-endüstriyel devletin, Batı’nın açık desteğiyle gerçekleştirdiği bir soykırım olarak nitelendiren Achcar, uzun vadeli bir stratejinin sonucu olduğunu da öne sürüyor.

Ayrıntı Yayınları, Gilbert Achcar’ın Yeni Soğuk Savaş, Halk İstiyor: Arap İsyanı Üzerine Radikal Bir İnceleme ve Marksizm, Oryantalizm, Kozmopolitanizm adlı çalışmalarının ardından Gazze Felaketi: Soykırımı Tarihsel Perspektiften Okumak kitabını da okurlarla buluşturdu. İnceleme dizisinde yerini alan kitabı dilimize Akın Emre Pilgir çevirdi.

GILBERT ACHCAR

1951’de Senegal’de doğan Gilbert Achcar Lübnanlı bir sosyalist aka­demisyen ve yazardır. Lübnan’da büyümüş, felsefe ve sosyal bilimler alanlarındaki ilk diplomalarını Beyrut’taki üniversitelerden almış­tır. Doktorasını 1991’den 2003’e kadar siyaset bilimi, sosyoloji ve uluslararası ilişkiler dersleri de verdiği Université Paris VIII[Vin­cennes’deki Paris Üniversitesi] adlı yüksekokulda yapmıştır. 2003-2007döneminde Berlin’deki Marc Bloch Araştırma Merkezi’nde çalışmıştır. HalenLondra Üniversitesi Doğu ve Afrika Uygarlıkları Araştırmaları Okuluprofesörüdür.

Ayrıca Bakınız

Gilbert Achcar’ın (yayıma hazırladıkları dışında) şimdiye kadar kaleme aldığı eserlerinin Türkçe çevirileri şunlardır: Barbarlıklar Çatışması, Çev. Diren Kahraman,Everest Yayınları, 2002; Kayna­yan Orta Doğu: Marksist Aynada Orta Doğu,Çev. Rida Şimşekel, İthaki Yayınları, 2004; (Michel Warschawski’yle birlikte) İsrailin Hizbullaha Karşı Savaşı, Çev. Damla Kellecioğlu, Sanem Öztürk,Yazın Yayıncılık, 2007; (Noam Chomsky’le birlikte) Tehlikeli Güç – ABD’ninDış Siyaseti ve Ortadoğu, Çev. Yavuz Alogan, İthaki Yayın­ları, 2007; Barbarlıklar Çatışması, Çev. Ateş Uslu, İthaki Yayınları, 2012; Marksizm,Oryantalizm, Kozmopolitanizm, Çev. Engin Abat, Ayrıntı Yayınları, 2019; HalkİstiyorArap İsyanı Üzerine Radikal Bir İnceleme, Çev. SanemÖztürk, Ayrıntı Yayınları, 2014; Yeni Soğuk Savaş, Çev. Aybars Çağlayan,Ayrıntı Yayınları, 2025.


Tüm Hakları Saklıdır 2024 - Tasarım: Merhaba Grafik