Almanya’nın en parlak zihinleri bu kitapta: Muhteşem İsyankarlar
Andrea Wulf’un,18. yüzyılda Almanya’da bir araya gelen ve romantizm kavramını ortaya atan, bir grup olağanüstü düşünürün yaşamlarına ve aşklarına ışık tutan çalışması Muhteşem İsyankârlar, Ayrıntı Yayınları’ndan çıktı! Muhteşem İsyankârlar, bireysel yaratıcılığın ve özgürlüğün muazzam olanaklarını ve muazzam risklerini birlikte keşfeden, müşterek-felsefeyi parlak zihinlerinden süzen Goethe, Schiller, Hegel gibi düşünürlerin isyankârlıklarını derinlemesine ele alıyor. Wulf’unincelikli bir araştırma sonucunda, akıcı bir anlatımla kaleme aldığı çalışması, sonsuza dek dönüştüren bir zihin devriminin fitilini ateşleyen bu isimlerin, Almanya’nın küçük üniversite şehri Jena’da kesişen hikâyelerini anlatıyor.
YAŞAMLARI VE AŞKLARI
Tarihçi ve yazar Andrea Wulf’un, büyük bilim insanı Alexander von Humboldt’un hayatını anlatırken çağdaş doğa ve türlerin ilişkiselliği açısından günümüz doğa anlayışına da ışık tuttuğu biyografik çalışması Doğanın Keşfi, daha önce Ayrıntı Yayınları’nın Bilim dizisi kapsamında okurlarla buluşmuştu. Şimdi de Wulf’un Muhteşem İsyankârlar adlı kitabı, Bartu Şanlı’nın çevirisiyle Ayrıntı Yayınları’nın Felsefe dizisi kapsamında yerini aldı.
Muhteşem İsyankârlar, Almanya’nın en parlak zihinlerinin yaşamlarını ve aşklarını ortaya koyuyor: Goethe, Schiller, Fichte, Novalis,Schlegel, Schelling ve Hegel.Küçük üniversite şehri Jena’da çevrenin merkezinde Caroline adında özgür ruhlu, üç kez evlenmiş bekâr-ruhlu, yaşamı tamamen ona ait bir anne vardı. Caroline, Andrea Wulf’un ruh eşi. Bu durum, yazar ve konunun mükemmel bir eşleşmesi: Şen, yaşamı olumlayan, özgürlük sevdasına sahip bir güç.
Yerkürenin yarısını zikzak çizerek dolaşan kâşif Alexander von Humboldt’a dair başarı dolu biyografisinden sonra Andrea Wulf, aynı tutkulu bakışı on sekizinci yüzyıldaki Almanya’nın bir üniversite şehrine taşıyor. Bu büyük, heyecan verici ve durmaksızın insanı şaşırtan kitap mektuplar, günlükler ve arşiv belgelerini zeki bir biçimde bir araya getirirken, tutkulu dostlukların, değişen entelektüel ittifakların, tutkulu felsefi argümanların, ilham verici akşam yemeklerinin, ayartıcı seyahatlerinin, hipnotize edici mum ışığı altındaki derslerin ve elbette hiç durmadan devam eden aşk meseleleri ve ihanetlerin bütün dünyasını canlandırıyor. Hem kışkırtıcı hem de büyülü olan görkemli bir çalışma bu ve ben sevdim.
ANDREA WULF
Londra Royal College’da tarih öğrenimi gören Andrea Wulf, profesyonel bir tarihçi ve yazardır; şimdiye kadar Doğanın Keşfi de dahil olmak üzere beş kitabı yayımlanan Wulf, Guardian, Sunday Times, Financial Times gibi mecralarda düzenli olarak yazılar yazmakta, aynı zamanda Almanya, İspanya gibi ülkeler başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde dersler vermektedir. Son kitabı olan Doğanın Keşfi, NewYork Times’ın çoksatanlar listesine girmiş; 2016’da “Royal Society Science Book” ödülünü almıştır.