Osmanlı dönemi İstanbul’da pek çok darüşşifa ve bimarhane açılır. Fatih Darüşşifası İstanbul’daki ilk Osmanlı sağlık kurumu olarak bilinir. Onu Haseki, Süleymaniye, Sultanahmed darüşşifaları ile Toptaşı Bimarhanesi izler. Modern anlamda ilk yabancı hastaneleri ise Fransızlar kurmuştur. İlki 1673 yılında Karaköy’deki St. Benoit Manastırı içinde kurulan hastanedir. Bugün İstiklal Caddesi’nin girişinde Fransız Kültür Merkezi olarak faaliyet gösteren yapı ise 1696 yılında açılna St. Louis adlı hastanenin binasıdır. Pera Veba Hastanesi olarak da anılan bu yapıyı, 1836’da Surp Agop Hastanesi, 1838’de İtalyan Hastanesi, 1846’da Alman Hastanesi izler. 1865 yılındaki kolera salgını sırasında 6. Daire-i Belediye Hastanesi adıyla Osmanlı’nın ilk modern hastanesi de kurulur. Bu hastaneyi 1879’da Altıncı Daire-i Belediye Nisa Hastanesi izler.
Karaköy’de Galata Kulesi’nin hemen yakınındaki İngiliz Bahriye Hastanesi ise kapılarını 1855 yılında açar. İngiliz hükümetinin denizciler için açtığı hastane 1924 yılına kadar İngilizler tarafından işletilir. Mali kaynak ise İstanbul’a gelen İngiliz ticaret gemilerinden ton başına alınan sabit ücret ile sağlanır. Hastane başka ülkelerin denizcilerine de hizmet verir.
FARKLI MİMARİ VE KULELER
Hastanenin bugün Beyoğlu Göz Hastanesi tarafından kullanılan binası ise 1904 yılında inşa edilir. Farklı mimarisi ve kuleleriyle Galata siluetinin dikkat çekici bir parçasıdır. L biçimli planında iki kanadın kesiştiği köşede çokgen küçük kulecikler ve yüksekçe bir kule ile özgün bir mimarisi vardır. Hastane, Cumhuriyetin ardından önce Kızılay’a geçer, ardından kısa süre Kuduz Hastanesi olarak hizmet verir. Uzun süre Beyoğlu Belediye Hastanesi olarak faaliyet gösterdikten sonra, 1993 yılından bu yana Prof. Dr. Reşat Belger Göz Hastanesi olarak hizmet vermeyi sürdürüyor.